Ga naar de mobiele website
^ Top

Enorme rel tussen Turkije en Nederland na nazi-opmerking Erdogan: "Nederland laat zich niet chanteren"

Turks president Erdogan. Foto rechts: uittredend Nederlands premier Mark Rutte.
afp - anp Turks president Erdogan. Foto rechts: uittredend Nederlands premier Mark Rutte.
Het besluit van de Nederlandse regering om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, zaterdag niet toe te laten, heeft tot een enorme rel met Turkije geleid.

De Nederlandse regering trok de landingsrechten van zijn vliegtuig in omdat de openbare orde en veiligheid in het geding waren gekomen door een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

President Erdogan haalde hard uit. "Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten", zei Erdogan volgens CNN Türk.

Premier Mark Rutte noemde de uitlatingen van de president bizar en ongepast. Hij herhaalde dat Nederland zich niet laat chanteren.

Çavusoglu wilde zaterdag naar Rotterdam gaan om genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul. Hij wil inwoners van Turkse komaf ertoe te bewegen op 16 april in een referendum 'ja' te zeggen tegen sterke uitbreiding van de macht van de president.

AFP

Ophef over aangekondigd bezoek

Er was al veel ophef over zijn aangekondigde bezoek. De Nederlandse regering liet weten met de Turkse autoriteiten in gesprek te zijn om te komen tot een acceptabele oplossing. Maar nadat de Turken hadden gedreigd met sancties, besloot de regering-Rutte maatregelen te nemen.

Rutte kreeg veel lof van onder anderen Nederlandse politicus Jesse Klaver. "Het is normaal dat je je niet opdringt aan een andere staat. Het is goed dat het kabinet deze stap heeft gezet", zei de GroenLinks-leider. Hij kreeg bijval van CDA-voorman Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer.
33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tisomzeep

  Heel hun multicul ontploff hun in het aangezicht

 • Can Candostu

  Nederland was een voorbeeld democratisch land, maar bij deze hebben ze zwaar gefaald. Men mag/kan als navo-land niet ern minister van een ander navo-land weigeren om naar zijn consulaat te gaan. Dit druist tegen alle int. verdragen. Dus.. Grove fout die snel moet rechtgezet worden door NL

 • Maxime Vanmaercke

  Niet kiezen is verliezen. Niet meer, niet minder.

 • s l m s l m

  Ach politiek zetje binnekort zijn ze goeie vriendjes

 • senne205 .

  Ik steun nederland. Ik hoop dat belgie ook voet bij stuk houd om die propaganda makers hier buiten te houden.

Meld een bug