Enorme ravage en meer dan 130 gewonden na rellen in Parijs: noodtoestand mogelijk uitgeroepen

AFP
Bij de uit de hand gelopen betoging van gele hesjes gisteren in Parijs zijn 133 gewonden gevallen, onder wie 23 leden van de ordediensten. Dat bevestigt de politieprefectuur van de Franse hoofdstad. Er zijn 412 relschoppers opgepakt, 378 van hen blijven aangehouden. Het protest bracht 136.000 Fransen op de been in heel Frankrijk. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner sluit niet uit dat de noodtoestand wordt afgekondigd.

De Franse hoofdstad werd gisteren opnieuw op stelten gezet door “gilets jaunes” of gele hesjes, die nu al weken betogen tegen onder meer de geplande verhoging van de accijnzen op brandstof. Relschoppers staken er auto’s in brand, bekogelden de politie met gele verf, plunderden winkels en richtten vernielingen aan.

De politie heeft in totaal 412 mensen opgepakt, van wie er 378 aangehouden blijven, preciseert de politieprefectuur vanochtend. In totaal raakten 133 mensen in Parijs gewond, van wie 23 personeelsleden van de ordediensten. Eén gewonde verkeert in kritieke toestand. 

De derde actiedag bracht zowat 136.000 betogers op de been in heel Frankrijk. Vorige week maandag waren dat er nog 166.000. In het hele land raakten 263 personen, onder wie ook politieagenten, gewond.

REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde het geweld al: “Ik zal geweld nooit accepteren. Geen enkele zaak rechtvaardigt dat ordetroepen worden aangevallen, winkels geplunderd en voorbijgangers en journalisten bedreigd en dat de Arc de Triomphe wordt bevuild.” Macronzit vandaag samen met de Franse regering. 

De politievakbonden stellen voor dat de noodtoestand wordt afgekondigd en ook de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner sluit een noodtoestand niet uit. “Ik ben bereid alles te bekijken wat onze veiligheid op straat kan verzekeren”, aldus Cataner.

REUTERS
REUTERS
AFP
AFP
REUTERS
REUTERS
AFP
REUTERS
REUTERS
REUTERS
EPA
REUTERS
REUTERS
AFP
AFP
AFP
REUTERS
REUTERS72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GASTON DE WINTER

  Zo wordt het nog duurder en zijn ze dan beter ?????

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Dat het volk begint te morren en te manifesteren is heel begrijpelijk. Men zou er echter moeten toe komen dat de manifestaties geregeld zijn, d.w.z. op voorhand aangekondigd met een eigen ordedienst. Nu lopen de manifestanten zomaar een bende rond en worden in feite misbruikt door herrieschoppers die zich in deze ongeorganiseerde massa mengen en vernielingen aanricht. Op die manier bereikt men niks, integendeel.

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Ipv auto's,huizen en winkels van gewone mensen te vernielen dat ze gebouwen,auto's, enz van de staat,van politiekers vernielen, nu is het weer de gewone burger die ervoor opdraait! Snappen die betogers dat niet, ze raken de verkeerde mensen !

 • Annelies Vandenbroeck

  Hopelijk heeft het duur servies van 500.000 euro van Madame Macron geen schade opgelopen :).

 • Andre Collignon

  zou het kunnen? Dat men vreedzame betogers in discrediet wil brengen door knokploegen amok te laten maken? Zodat het gerechtvaardigde protest tegen het uitpersen van de gewone man stopt, Zoja, wie betaalt dan die knokploegen. Is dit vergezocht?!?!?