Enkele uren na abrupt afscheid spreken Trump en Kim Jong-un elkaar alweer tegen

Photo News
De tweede diplomatieke top tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd vandaag abrupt stopgezet. Noord-Korea zou volgens Trump gevraagd hebben om alle sancties tegen het land op te heffen waarop beide leiders zonder akkoord uiteen gingen. Maar volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken wilde Kim Jong-un dat de sancties slechts gedeeltelijk stopgezet werden. 

De veelbesproken ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un leverde dus geen akkoord op. De top werd ingekort en de persconferentie van de Amerikaanse president startte twee uur vroeger dan aanvankelijk gepland. Twee uur later sprak de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho de pers toe tijdens een eerder zeldzaam publiek optreden. De uitspraken van Noord-Korea en de VS staan wederom lijnrecht tegenover elkaar. 

“De papieren lagen klaar om te ondertekenen”

Trump maakte op zijn persconferentie meteen duidelijk dat Pyongyang wilde alle sancties tegen het land werden opgeheven. “Ze wilden dat we alle sancties opheffen. Dat konden we niet toelaten”, zei Trump daarover. “De papieren lagen klaar om te ondertekenen, maar soms is het nodig om de onderhandelingstafel snel te verlaten zonder akkoord. Ik ben nooit bevreesd om weg te gaan zonder akkoord”, benadrukte de Amerikaanse president.

Maar dat klopt niet volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken: Kim vroeg om de sancties (gedeeltelijk) op te heffen. In ruil zou Pyongyang een punt zetten achter de tests van nucleaire wapens en lange-afstandsraketten en de ontmanteling van de belangrijkste nucleaire faciliteit. Hij had het nog over een “realistisch voorstel”, maar Trump zou gevraagd hebben om nog een stap verder te gaan dan de ontmanteling van de site in Yongbyon. 

Volgens de Noord-Koreaanse minister kreeg “voorzitter Kim het gevoel dat hij niet begreep hoe Amerikanen rekenen”. Hij zei verder nog dat Kim “de wil” voor verdere onderhandelingen mogelijk heeft verloren. Het werd glashelder dat de Verenigde Staten niet bereid waren ons voorstel te aanvaarden”, aldus de minister.

AFP

Eerste antwoord ooit

Eerder toonden beide leiders zich nog optimistisch. Kim bevestigde op de tweede dag van de top zijn bereidheid tot nucleaire ontwapening. “Als ik het niet was, dan zou ik hier niet zijn”, antwoordde Kim voor de eerste keer ooit op de vraag van een buitenlandse journalist of hij bereid is om zijn land te denucleariseren.

De deur voor de onderhandelingen tussen beide landen staat nog steeds open. “We hebben niets opgegeven. We kijken uit naar nieuwe gesprekken. Dit land heeft enorm veel potentieel. We hebben al veel vooruitgang geboekt en we blijven optimistisch”, aldus Trump. “We zaten de hele dag samen met Kim Jong-un. Hij is nogal een kerel. Onze relatie is erg sterk.”

Toch engageerde de Amerikaanse president zich niet meteen voor een nieuwe topontmoeting met Kim. Op de vraag of er een derde topontmoeting komt tussen beide leiders, antwoordde Trump ontwijkend: “We zullen zien wat er gebeurt.”

Enkele uren nadat Trump en Kim Jong-un hun top abrupt stopzetten, deelde het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA echter mee dat beide staatshoofden zijn overeengekomen om “hun vruchtbare gesprekken over de denuclearisatie op het Koreaans schiereiland voort te zetten”. 

Noord-Korea heeft enorm veel potentieel. We hebben al veel vooruitgang geboekt en we blijven optimistisch

Donald Trump

Nucleaire test

Volgens Trump zal Noord-Korea geen nieuwe nucleaire test uitvoeren. “Ik geloof hem op zijn woord”, aldus de president. Hij voegde eraan toe dat er ook geen redenen zijn om nieuwe sancties op te leggen. “Er zijn veel formidabele mensen in Noord-Korea die moeten leven.”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die bij de persconferentie van Trump aanwezig was, blijft optimistisch. “We hebben zeker vooruitgang geboekt, maar het blijft een complex probleem. Dit heeft nog veel tijd nodig. Een globaal akkoord zat er vandaag niet in”, aldus Pompeo. De relatie tussen beide wereldleiders blijft volgens Trump “sterk en uitstekend”. “We hebben veel vooruitgang geboekt en het was een vriendschappelijke ontmoeting”, zei de Amerikaanse president. Intussen zit Trump al terug in het presidentieel vliegtuig Air Force One op weg naar Washington.

De topontmoeting in Hanoï was de tweede. Een eerste ontmoeting tussen Trump en Kim in juni vorig jaar in Singapore mondde uit in een vage verklaring over “denuclearisatie van het schiereiland”. Ook toen ontbraken concrete engagementen.

Zuid-Korea vindt het “betreurenswaardig” dat de gesprekken tussen Trump en Kim Jong-un niet tot een akkoord hebben geleid. Dat heeft het kabinet van president Moon Jae-in meegedeeld. “Het lijkt duidelijk dat zij meer significante vooruitgang hebben geboekt dan ooit al het geval was”, zo wordt tegelijkertijd wel benadrukt. De Zuid-Koreaanse president stelt in zijn mededeling nog dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de dialoog tussen de VS en Noord-Korea zal worden voortgezet.

AP

Gesprekken met Japan en Zuid-Korea

Na het mislukken van zijn top zou Trump vanuit het presidentieel vliegtuig Air Force One gepraat met de leiders van Japan en Zuid-Korea, zo maakte woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis bekend.

Het Amerikaanse staatshoofd onderhield zich telkens bijna een kwartier met de Japanse premier Shinzo Abe en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Trump zei hen volgens Sanders dat “hij de discussies zal verderzetten”.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.