Enkel ijsbeer gespot tijdens klopjacht op jonge Canadese moordverdachten

De politie wijst in haar bericht op de dreiging van een ijsbeeraanval tijdens de zoekactie.
RCMP Manitoba De politie wijst in haar bericht op de dreiging van een ijsbeeraanval tijdens de zoekactie.
De speurtocht naar de twee van drievoudige moord verdachte Canadese tieners Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) duurt voort. De politie postte gisteren op sociale media een foto van een ijsbeer die ze hebben gespot, 200 km ten noorden van Gillam. Intussen heeft de vader van Schmegelsky aan krantenredacties zijn in 12 dagen geschreven en 131 pagina’s tellende memoires aangeboden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Royal Canadian Mounted Patrol (RCMP) Manitoba wil met de foto duidelijk maken hoe gevaarlijk het gebied waar de tieners zich mogelijk ophouden, kan zijn, zowel voor de voortvluchtigen als voor degenen die hen zoeken. De wildernis rond Gillam in Manitoba herbergt niet alleen ijsberen maar ook zwarte beren, wolven, zwarte vliegen en muggen. De onherbergzame streek is weinig toegankelijk met dicht struikgewas en moerassen.

McLeod en Schmegelsky sloegen op de vlucht nadat de zwaar toegetakelde lijken van de 23-jarige Australische backpacker Lucas Fowler en zijn 24-jarige Amerikaanse vriendin Chynna Deese in de berm van de Alaska-snelweg, 3.000 km verder in British Columbia, op 15 juli gevonden werden. De twee tortelduifjes werden twee dagen voor hun dood nog in een innige omhelzing gefilmd door een bewakingscamera van een benzinestation. McLeod en Schmegelsky, schoolkameraden uit Vancouver Island, zouden ook een man van 64, Leonard Dyck uit Vancouver, op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht, zo’n 500 kilometer verderop in dezelfde provincie.

Lucas Fowler knuffelt zijn vriendin Chynna Deese aan een tankstation in Fort Nelson, British Columbia, Canada. Twee dagen later werden hun levenloze lichamen gevonden.
AFP Lucas Fowler knuffelt zijn vriendin Chynna Deese aan een tankstation in Fort Nelson, British Columbia, Canada. Twee dagen later werden hun levenloze lichamen gevonden.

Mogelijk kregen de gezochte tieners hulp van lokale bewoners die hen niet herkenden. Ze werden gesignaleerd in Gillam, maar kunnen al dan niet vermomd gevlucht zijn naar de wildernis rond het stadje. De politie ging er gisteren van deur tot deur. De Canadese luchtmacht speurde vanuit een Hercules C-130 transportvliegtuig mee naar de voortvluchtigen.

Alan Schmegelsky, de vader van Bryer Schmegelsky, lijkt de laatste dagen gretig de pers op te zoeken. Hij vertelde eerder al dat zijn zoon “heel veel pijn” in zich draagt en volgens hem op “zelfmoordmissie” is. Onder meer de Britse tabloid Daily Mail meldt nu dat Alan Schmegelsky hen een kopie overmaakte van zijn “bizarre” memoires, getiteld ‘Red Flagged’ en uitgegeven in eigen beheer bij Friesen Press. De man heeft het daarin over de voorbije tien jaar van zijn leven: over zijn jarenlange worsteling met zijn mentale gezondheid en over het disfunctionele gezin waarin Bryer opgroeide.

Alan Schmegelsky, de vader van Bryer.
RV Alan Schmegelsky, de vader van Bryer.

De 53-jarige vader beweert dat hij zijn boek in oktober vorig jaar in twaalf dagen neerpende, “met een dronken ziel”, lang voordat zijn zoon in de problemen kwam dus. “Ik heb het niet zelf geschreven", schrijft hij. “Ik voerde mijn ziel dronken en liet die loos gaan op het toetsenbord.”

Schmegelsky rekent in de 131 pagina’s ook af met zijn ex en moeder van Bryer, Deborah Sweeney, die hij “hex” noemt. Verder doet hij het relaas van zijn claim van 80 miljoen dollar van het Canadese Rode Kruis, dat volgens hem zijn vader besmette met aids. Aan de Daily Mail zei Schmegelsky dat hij het boek schreef met de bedoeling een huis te kopen voor hem en Bryer. Maar nu wil hij het niet meer verkopen, hij wil alleen dat het gepubliceerd wordt.

AFP
Het vermoorde koppel Lucas Fowler en Chynna Deese.
AFP Het vermoorde koppel Lucas Fowler en Chynna Deese.
Slachtoffer Leonard Dyck (64).
EPA Slachtoffer Leonard Dyck (64).Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.