Enige pleitbezorger van zachte brexit ligt uit de race naar Downing Street, Johnson blijft torenhoog favoriet

Rory Stewart viel af in de derde stemronde.
EPA Rory Stewart viel af in de derde stemronde.

De nieuwe Britse premier wordt alvast geen pleitbezorger van een zachte brexit. De Conservatieve leden van het Lagerhuis hebben Rory Stewart, de enige overblijvende kandidaat die een brexit zonder akkoord categoriek uitsloot en ijverde voor het behoud van de douane-unie met de EU, woensdagmiddag uit de race gestemd. Favoriet Boris Johnson won ook de derde ronde en kon opnieuw enkele stemmen bij winnen.

Stewart behaalde slechts 27 stemmen. Boris Johnson staat nog steeds aan de leiding met 143 stemmen en laat daarmee de andere kandidaten ver achter zich. Jeremy Hunt staat met 54 stemmen op de tweede positie, gevolgd door Michael Gove (51 stemmen) en Sajid Javid (38 stemmen).

Morgen wordt er opnieuw gestemd, deze keer zelfs twee keer: een keer in de voormiddag waarna opnieuw de laatste kandidaat afvalt, in de namiddag volgt een nieuwe stemronde. Uiteindelijk mogen de 160.000 leden van de Conservatieve partij kiezen tussen de twee overblijvende kandidaten.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy van hecke

  ze hebben de bevolking van Europa verplicht om er in te stappen en eenmaal er in kan je er niet meer uit ik ging vroeger ook overal naar toe nooit geen problemen gekend met andere landen

 • Janna Boonstra

  Een no deal is toch geweldig voor de Britten? Ze kunnen weer een eiland zijn en weer terug naar hun middel-eeuws verlangen. De kanaal tunnel weer vol laten stromen met zee water en ze kunnen weer handel drijven met hun voormalige koloniën. Europa moet er eigenlijk helemaal geen aandacht meer aan schenken aan dat land. Domweg omdat de grote bedrijven al naar de EU zijn vertrokken. Amsterdam, in mijn land kan het haast niet bijbenen om die bedrijven die daar zijn vertrokken onderdak te bieden.

 • Filip Desmedt

  Hier in Spanje zie je heel duidelijk dat de Britten weg aan het trekken zijn . De Brexit zit er goed in . In winkels als Iceland staan er tegenwoordig tafeltjes achter de kassa , met daaraan Engelse ambtenaren die uitleg geven over de Brexit . Spanje zit met de handen in het haar , want het wegtrekken van al die gepensioneerde Britten is een ware slag voor de economie . Vele Spaanse winkels leven van die Britten . Als de Brexit doorgaat is dat een ware hel voor Spanje !!!

 • Karel Dierckx

  Vrij verkeer van goederen kan alleen bestaan binnen een eengemaakte markt, Paul. Als het VK eenzijdig kan beslissen bepaalde producten zwaar te subsidiëren of bepaalde kwaliteitsnormen te laten vallen kan er niet meer eerlijk geconcurreerd worden. En Sam, elke overblijvende kandidaat zegt een deal te willen. Het parlement heeft aangegeven dat ze geen no-deal willen. Goed mogelijk dat er een no-deal van komt, maar dat de Britten dat ook willen is wel heel kort door de bocht.

 • André Gijbels

  Als het Boris word, waarschijnlijk wel, die zal de voorste tanden uitkloppen van EU,en dan de rug toe draaien, en geen enkele pond schade vergoeding betalen, en de EU kan er niks tegen doen....nu de ham vraag is, wat gaat dat de toekomst geven naar de UK en de EU naar de andere landen toe, gaan die ook proberen om de EU te verlaten, zonder een Euro te betalen,