Enige blanke kind in de klas uitgescholden en weggepest

Beeld ter illustratie
thinkstock Beeld ter illustratie
Een 13-jarige jongen uit Amsterdam was het enige blanke kind in zijn klas. En dat viel niet mee. Hij werd uitgescholden en weggepest. De tiener hield het twee maanden vol maar stortte dan in.

Mees uit Amsterdam-Noord heeft het echt geprobeerd in het Waterlant College maar uiteindelijk was het niet meer vol te houden. Zijn klasgenoten spraken alleen maar Turks en Marokkaans. De jongen vond geen aansluiting en zat steeds alleen in de kantine. Mees werd uitgescholden voor 'kaaskop' en 'kut-Hollander'.

Vorige week kwam hij huilend thuis. "De school kon hem geen veilige omgeving bieden. Toen hebben we besloten om hem van school te halen", aldus Peter van der Lichte, vader van de gepeste jongen, aan RTL Nieuws. De ouders van het kind hadden het Waterland College uitgekozen omdat daar een sportafdeling was.

"Maar tijdens het intake-gesprek was ons niet gezegd dat Mees de enige blanke jongen zou zijn. Dat neem ik de school wel kwalijk", verklaart de vader. "Mijn zoon heeft echt zijn best gedaan maar het ging niet meer."

"Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie", voegt moeder Trudy daaraan toe. "Het voelt als een nederlaag, maar Mees moet geen project worden'', beaamt haar man tijdens een interview met het Algemeen Dagblad. Belangrijker vinden ze dat het probleem van segregatie in het onderwijs in Amsterdam aandacht krijgt. "Deze situatie is niet goed. Niet voor de Mohammeds en Ahmeds bij Mees in de klas, maar ook niet voor de kinderen op witte scholen'', zegt Van der Lichte.

De jongen heeft nu herfstvakantie. Daarna begint hij op zijn nieuwe school.