Enige agent in Amerikaans dorpje moet “meteen” opstappen en doet dat in zijn ondergoed door de sneeuw

Richard Lee.
rv Richard Lee.
Richard Lee was tot eergisteren de politiechef van Croydon, een dorpje in New Hampshire. Dinsdagavond kreeg hij te horen dat zijn eenkoppige politiedepartement opgedoekt werd en dat hij meteen zijn uniform en dienstwagen moest inleveren. En zo geschiedde: Lee wandelde prompt in zijn onderbroek door de sneeuw naar huis.

Richard Lee had niet verwacht dat hij zélf op de agenda stond tijdens de gewone gemeenteraad dinsdagavond. “Uit het niets werd een motie ingediend om de politiedienst te ontbinden”, reageert Lee. “Ik kreeg te horen dat ik mijn autosleutels moest inleveren en hen ook onmiddellijk mijn badges, uniform en andere uitrusting moest bezorgen.”

De voormalige politiechef begon zich daarop uit te kleden. “Wat ben je aan het doen?” vroeg iemand. “Jullie zeiden ‘meteen’, dit is meteen”, antwoordde Lee. “Ik zei hen ‘tot ziens’ en stapte de deur uit in mijn ondergoed.” Lee droeg enkel een onderbroek, zijn boots en een hoed. Iemand verwittigde zijn vrouw. Zij kon haar man onderweg met de auto oppikken, zodat hij niet helemaal te voet door de sneeuw naar huis moest.

Carrière van 45 jaar

Lee was twintig jaar lang politiechef in het kleine Croydon. Daarvoor was hij 25 jaar agent geweest in het naburige Newport, waar hij ook woont. In 2016 kwam er een nieuw gemeentebestuur en sindsdien verliep de samenwerking met Lee in een gespannen sfeer. Ruzie over geld en boetes. 

In maart was het gemeentebestuur al eens van plan geweest het politiedepartement te ontbinden en de politionele taken over te dragen aan een naburige gemeente, maar toen kwamen de inwoners van Croydon in opstand. Uiteindelijk mocht Lee toch blijven. Nog amper een paar maanden, blijkt nu. Een budgettaire beslissing, klinkt het. Lee krijgt nog een maand uitbetaald.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan fransaert

  het zal eerder als reactie op zijn koppig karakter zijn niet alle politici kunnen daar mee om, ze werken liever met ambtenaren of in dit geval met een politieman die hun bevelen zonder tegenspraak opvolgt .

 • Gilbert Rodts

  1 politie agent die eigenlijk nodig is kunnen ze niet betalen maar de gemeenteraadsleden kunnen wel betaald worden .

 • danny de paepe

  Ik hop dat ze zijn pensioen, na 45 jaar gediend te hebben, toch zullen betalen. En ja, dit is ook Amerika.

 • freddy tormans

  iedereen heeft de mond vol van amerika,maar eigenlijk is er sinds de tijd van "goudkoords" nog niet veel veranderd ,en zeker niet als het op wetten aankomt,want die bestaan er alleen in naam

 • lottie Guillaume

  Amaai als je één politieagent als gemeente niet kunt betalen waar gaan we dan naartoe. En dat voor een land als de verenigde staten. Toch een dikke pluim voor de inwoners van dat kleine gemeente om op te komen voor hun politie maar tevergeefs blijkbaar.