Enfant terrible van de Italiaanse politiek Marco Pannella is overleden

REUTERS
Het gewezen enfant terrible van de Italiaanse politiek Marco Pannella is dood. De voor zijn spectaculaire acties en protesten bekende medeoprichter van de Partito Radicale overleed op 86-jarige leeftijd in Rome. Dat meldde het Italiaanse persagentschap Ansa.

Pannella was al geruime tijd ziek. Hij wordt beschouwd als een van de kleurrijkste figuren van het land. Van 1978 tot 1989 zat hij in het Italiaans parlement, tot 2009 was hij lid van het Europees parlement.

Legendarisch waren zijn soms maandenlange politiek gemotiveerde hongerstakingen, waarmee hij regelmatig zijn gezondheid in gevaar bracht. In de jaren negentig haalde de bekende kettingroker de krantenkoppen toen hij zich hartstochelijk inzette voor de legalisering van softdrugs. Hij deelde in het centrum van Rome ook vaak hasjiesj uit aan de bevolking en stond daarom ook wel eens voor de rechter.

Tijdens verkiezingscampagnes hield de openlijk biseksueel levende Pannella vaak midden in de nacht vurige toespraken op straten en pleinen van de hoofdstad. Voor bewonderaars en critici was hij evenzeer een politieke clown.

Pannella streed met wisselend succes voor de invoering van de echtscheiding, het recht op abortus en dienstweigering, en de wereldwijde afschaffing van de doodstraf. In 2012 ging de charismatische politicus voor het laatst in hongerstaking om te protesteren tegen de overvolle gevangenissen in Italië.