En weg is hij! Belgische boot steekt zelfstandig de Atlantische Oceaan over

 Nog nooit stak een autonome boot de oceaan over.
Project Mahi Twitter Nog nooit stak een autonome boot de oceaan over.
Een onbemande Belgische boot vaart momenteel helemaal zelfstandig over de Atlantische Oceaan. De boot vertrok vrijdag uit Les Sables-d'Olonne in het westen van Frankrijk. De eindbestemming is het Caraïbische eiland Guadeloupe, 7000 kilometer verderop. Nog nooit stak een autonome boot de oceaan over.

Het schip heet de ‘Mahi One’ en is gebouwd door vier ingenieurs uit Leuven. De boot is 4 meter lang en ruim 1 meter breed. De naam is afgeleid van de mahi-mahi, een vis die ook wel goudmakreel wordt genoemd. Hij gebruikt sensoren, camera's en gps om zelf beslissingen over de route te nemen. Niemand kan vanaf de kant ingrijpen of bijsturen. 

Het schip heeft waarschijnlijk drie maanden nodig voor de reis. De initiatiefnemers zijn niet bang voor aanvaringen, wel voor drijvend afval, zeggen ze vandaag tegen De Tijd. De finish ligt een paar honderd kilometer uit de kust van Guadeloupe, op volle zee, om te voorkomen dat anderen de zonnepanelen roven. 

De boot had trouwens eigenlijk al in mei moeten vertrekken, maar dat werd uitgesteld omdat de elektronica last hadden van de zoute zee.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucien Mertens

    Men hoeft niks te bewijzen met speelgoed zoals dit, men moet dit bewijzen met een volwaardig zeeschip, pas dan wordt het interessant, idem voor de luchtvaart.

  • Gerard Braeckmans

    Hij moet nog aankomen en het is reeds een succes. het zal weeral opgepompt worden, zoals met alles.