En toen gingen de buren renoveren: van droomhuis tot bouwval en zelfmoord

kos
Jim en Allison Pantaleo hadden het mooi voor mekaar. Ze verhuisden naar hun droomhuis, hadden samen een café en waren smoorverliefd op elkaar. En toen gingen de buren renoveren... Het koppel kwam van de hemel regelrecht in de hel terecht. Uiteindelijk beroofde Jim zich van het leven.

De eerste barsten vertoonden zich al snel nadat ze hun eigen renovaties in hun halfopen bebouwing in de opgewaardeerde wijk in Toronto achter de rug hadden. Dat was in oktober 2009. Hun aannemer wees hen erop dat de verbouwingswerken van de buren een gat hadden geslagen in een steunmuur, "groot genoeg om er een koffiekop door te halen", vertelt Allison aan de National Post.

Niet veel later ontdekten ze overal barsten in hun huis: aan de trap, de muren, de plafonds, de houten vloeren en de tegels in de keuken. Het volgende gat dat de buren door de muur van de woonkamer van de Pantaleo's ramden, was zo groot als een baseball. Alsof de fundamenten van hun huis daverden, zegt Allison. En dan moest het strafste nog komen: de buren haalden hun eigen huis neer en sleurden zo ook een stuk van dat van de Pantaleo's mee. Het droomhuis van Jim en Allison was plots onbewoonbaar geworden.

Stress en drank
"Zolang we elkaar hebben, slaan we ons er wel door", reageerde Jim toen nog hoopvol. Maar de stress van de kostelijke rechtszaak werden hem al gauw te veel en er kwam een scheiding van. Jim kampte ook nog met andere demonen: hij had last van chronische pijnen waarvoor hij medicatie nam en dronk veel. Financieel zat hij aan de grond. De ironie wil dat het huis van de buren voor meer dan dubbel zoveel werd verkocht als dat zij het hadden aangekocht, terwijl dat van Jim en Allison twee maanden later met zwaar verlies van de hand moest. Jim moest ook zijn café verkopen, waar Allison intussen niet meer werkte, en trok in bij zijn ouders.

Uiteindelijk zag Jim het allemaal niet meer zitten. In een laatste sms naar Allison schreef hij: "Hou voor altijd van je". Het lichaam van de 43-jarige werd in augustus 2012 gevonden in een park in Toronto, met een fatale kogelwonde en een afscheidsbrief. "Er speelden verscheidene factoren mee die Jim bewogen tot zelfmoord", zegt Allison, "maar de problemen met het huis waren zeker de katalysator."

En de buren? Die wijzen elke verantwoordelijkheid voor berokkende schade af. De rechtszaak loopt nog.

Het huis van de Pantaleo's was niet meer stabiel en zelfs gevaarlijk.
kos Het huis van de Pantaleo's was niet meer stabiel en zelfs gevaarlijk.