Exclusief voor abonnees

En toen doorbrak Macron bijna het Europese front

Franse president wilde tijdens onderhandelingsnacht Britten alsnog voor het blok zetten

Macron met de Britse premier May.
EPA Macron met de Britse premier May.
Theresa May krijgt van de Europese leiders tot 31 oktober de tijd om haar scheidingsdeal met de EU door het Britse parlement te loodsen. Tijdens een lange onderhandelingsronde was het vooral Frans president Emmanuel Macron die zijn chagrijn de vrije loop liet. Hij voelde niks voor een uitgestelde brexit. Een reconstructie.

Het is woensdagavond al laat als op de speciale brexittop in Brussel ineens de nervositeit toeslaat. De hele dag leken de Europese leiders aan te koersen op uitstel van het Britse vertrek uit de EU. Maar dan zet de Franse president Macron bij monde van een medewerker de boel ineens op scherp. Het uitstel is niet zeker. Dat het tot een harde breuk met Groot-Brittannië komt blijft “een reële optie”, laat hij weten. De nacht van Macron is begonnen.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Bisschop

  Naar mijn mening heeft hij gelijk. Elk verder uitstel is in het nadeel van Europa en de UK.

 • YVES DE GROOTE

  Jaja Macron, veel lawaai...maar doorzetten?

 • Mario Tersago

  Begrijpelijk het spelletje duurt al lang genoeg. Het spijtige is dat May enkel en alleen aast op de titel van 'Iron Lady' want steun heeft ze amper, Schotland wil bij EU blijven, Ierland wil geen harde grens en van eensgezindheid is dus geen sprake. Niemand wil harde Brexit maar zo uw wil blijven doorduwen tot men akkoord gaat, sorry dat is geen politiek debat voeren.