En de duiventil van het Witte Huis kent geen rust: Trump zit al aan twintigste ontslag

EPA
Met de vervanging van H.R. McMaster als nationale veiligheidsadviseur blijft het Witte Huis een komen en gaan van nieuwe ministers, adviseurs en topmedewerkers. Donald Trump zit sinds vandaag zelfs al aan zijn twintigste vervanging in zijn kabinet en regering, met alleen al in de laatste week drie toplui die de deur achter zich dicht mochten trekken. Een overzicht van veertien tumultueuze maanden in het Witte Huis.

H.R. McMaster

Officieel gaat de nationale veiligheidsadviseur McMaster 'met pensioen', maar de aankondiging komt er na maanden onenigheid met zijn baas, Donald Trump. Zelfs publiek clashten de wispelturige Trump en de berekende, gedisciplineerde McMaster. De twee botsten in februari frontaal toen McMaster zei dat het bewijs voor de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 onbetwistbaar was. Trump fulmineerde vervolgens op Twitter en zei dat de enige samenzwering er een was tussen Rusland en Hillary Clinton.

Andrew McCabe

Nog maar een week geleden, afgelopen vrijdag, kon Trump het niet laten Andrew McCabe, de vicedirecteur van de FBI, de laan uit te sturen, een dag voor hij zaterdag officieel met pensioen zou gaan. Officieel kwam het ontslag er na een onderzoek naar medialekken in het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton uit 2016.

Maar McCabe ziet in zijn ontslag vooral een poging hem te beschadigen omdat hij het niet eens was met het ontslag van zijn baas James Comey in mei vorig jaar (zie onder). "Dit was een ongeziene poging van de regering, gedreven door de president zelf, om mij uit mijn positie te zetten, mijn reputatie te vernietigen en mijn pensioen af te nemen waar ik 21 jaar voor gewerkt heb."

Andrew McCabe.
REUTERS Andrew McCabe.

Rex Tillerson, minister van Buitenlandse Zaken

Iets meer dan een jaar hield hij het vol, ondanks de maandenlange geruchten dat zijn ontslag elk moment kon volgen. Vorige week mocht Rex Tillerson, die zijn baas volgens mediaberichten ooit "een idioot" noemde, dan toch zijn boeltje pakken. 

Rex Tillerson.
AFP Rex Tillerson.

Gary Cohn, directeur Nationale Economische Raad

Tillersons vertrekt komt er amper een week na het ontslag van Gary Cohn, de tot dan invloedrijke directeur van Trumps Nationale Economische Raad. Cohn, een fervent tegenstander van handelsbelemmeringen en invoertaksen, gooide de handdoek in de ring nadat Trump eenzijdig extra importheffingen voor staal aankondigde.

Gary Cohn, begin deze maand in het Witte Huis.
REUTERS Gary Cohn, begin deze maand in het Witte Huis.

Hope Hicks, communicatiedirecteur

Het waren trouwens bijzonder chaotische weken in het Witte Huis, met ook Trumps schoonzoon Jared Kushner die plots zijn toegang tot de allergeheimste documenten ingetrokken zag. En eind februari volgde het ontslag van Hope Hicks, de jonge communicatiedirecteur van het Witte Huis. Ze stapte op een dag na haar getuigenis in het Huis van Afgevaardigden over de Russische inmenging in de presidentscampagne van 2016.

Hope Hicks, communicatiedirecteur.
AP Hope Hicks, communicatiedirecteur.

Rob Porter, staff secretary

Hicks ontslag kwam er ook in de nasleep van het ontslag van Rob Porter, staff secretary, een van de belangrijkste adviseurs van de president en verantwoordelijk voor wie welke documenten te zien krijgt in het Witte Huis. Zij had ooit een relatie met Porter, en was tegelijkertijd verantwoordelijk voor de makke reactie van het Witte Huis op beschuldigingen van huiselijk geweld door twee van Porters ex-partner.

Rob Porter (m.), overhandigt Trump een document in het Witte Huis terwijl toenmalig stafchef Reince Priebus, ondertussen ook ontslagen, toekijkt.
AP Rob Porter (m.), overhandigt Trump een document in het Witte Huis terwijl toenmalig stafchef Reince Priebus, ondertussen ook ontslagen, toekijkt.

Steve Bannon, speciaal adviseur

Bannon, die bekend staat om zijn extreemrechtse ideeën, moet op 18 augustus de deur achter zich dichttrekken omdat de president niet langer tevreden over hem is.

Bannon verklaart daarna dat het presidentschap van de vastgoedmagnaat "voorbij" is.

Steve Bannon, hier afgelopen weekend op een bijeenkomst van het Franse Front National.
Photo News Steve Bannon, hier afgelopen weekend op een bijeenkomst van het Franse Front National.

Anthony Scaramucci, communicatiedirecteur

Scaramucci vertrekt na amper tien dagen op 31 juli. De kersverse perschef maakt plaats om de dan pas nieuwe stafchef John Kelly met een "schone lei" te laten beginnen. Daarop zou Kelly bij Trump hebben aangedrongen. Scaramucci had meteen bij zijn aantreden verschillende topmedewerkers van de Trump-administratie geschoffeerd, ook in de pers.

Anthony Scaramucci.
AP Anthony Scaramucci.

Reince Priebus, stafchef van het Witte Huis

Priebus is daags te voren door Scaramucci bij CNN en in The New Yorker afgeserveerd als lekker van informatie naar de pers en paranoïde schizofreen. Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly volgt hem op.

Sean Spicer, perswoordvoerder

Sean Spicer biedt op 21 juli zijn ontslag aan. Hij is het naar verluidt niet eens met de aanstelling van Anthony Scaramucci als nieuwe communicatiedirecteur van het Witte Huis.

Sean Spicer.
AP Sean Spicer.

James Comey, FBI-directeur

Een van de meest verrassende en controversiële besluiten van Trump. Trump zei volgens de New York Times tegen Russische diplomaten dat hij 'mafkees' Comey in mei had ontslagen om de druk van het Rusland-onderzoek af te halen. De president liet officieel weten dat hij Comey niet langer in staat achtte de FBI te leiden.

James Comey.
AP James Comey.

Michael Dubke, communicatiedirecteur

De eerste communicatiedirecteur van het Witte Huis, die al na drie maanden de handdoek gooit.

Michael Dubke.
AP Michael Dubke.

Michael Flynn, nationale veiligheidsadviseur

Flynn vliegt midden februari nadat Trump hem nog enkele weken de hand boven het hoofd had gehouden toch de laan uit, nadat bekend was geworden dat hij tegenover vicepresident Mike Pence had gelogen over de reikwijdte en inhoud van zijn geheim overleg met Russische ambtenaren.

Michael Flynn.
EPA Michael Flynn.

Sally Yates, waarnemend minister van Justitie

Trump schuift Yates eind januari 2017, wanneer hij tien dagen president is, terzijde omdat ze hard departement opdracht gaf het presidentieel inreisverbod voor immigranten en vluchtelingen uit zeven overwegend islamitische landen niet tegenover de rechter te verdedigen. Het Witte Huis noemt dat verraad.

Sally Yates.
REUTERS Sally Yates.

Ook zij mochten al hun boeltje pakken:

Brenda Fitzgerald, directeur van het Centre for Disease Control (CDC)

• Omarosa Manigault, communicatiedirecteur van het Liaisonbureau van het Witte Huis

Tom Price, minister van Volksgezondheid

 • Sebastian Gorka, vice-assistent president Trump, voormalig Breitbart-medewerker en vertrouwelijk van Steve Bannon

Walter Shaub, directeur van het Agentschap Overheidsethiek

Katie Walsh, vice-stafchef
67 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pete Schoonhuys

  Jan Van Rompaey, Johny Lapeire, daar moeten ze ook geen examen doen hoor. Daar verkiezen ze een geflipte 'zakenman' die 6 faillissementen op zijn conto heeft staan, duizenden rechtszaken tegen zich heeft lopen, heeft toegegeven dat hij moedwillig een ander staatshoofd beliegt, en er over opschept dat hij vrouwen tegen hun wil betast. Veeeel beter inderdaad.

 • Christine Laevers

  Rik Capelle : Indd, de toppers gaan wachten tot Trump president af is. Alleen het kaf van het koren krijgt die man nog het Witte Huis binnen. De hele wereld moet denken dat de VS tijdelijk niet bestuurd wordt. Zeer gevaarlijke situatie.

 • luc luyckx

  Als er een rationele fascistische dictatuur zou bestaan, het zou kiezen voor het amerikaanse systeem.

 • MICHELINE GEVERS

  Men zegt "gedaan met vriendjes politiek" dus diegene die hij aanneemt zijn geen vriendjes. Met vijanden is het moeilijk regeren. Veiligheidshalve , iedereen buiten, want dat is toch waar hij naartoe wil. Groot Amerika . Klein belachelijk Presidentje. Hoe waar en wanneer gaat deze soap eindigen.

 • paul van de velde

  Trump denkt dat hij nog steeds in zijn TV programma zit.