Emotionele Cameron waarschuwt Schotten voor "beslissing voor de volgende eeuw"

Brits premier David Cameron heeft in een toespraak in het Schotse Edinburgh geprobeerd het hart van de Schotten aan te spreken. Het referendum is voor Cameron anders dan een gewone verkiezing, omdat daar geen beslissing zal genomen worden "voor de volgende vijf jaar, maar voor de komende eeuw". "Als je die verdomde Tories beu bent, geef je ze ervan langs bij de verkiezingen en misschien zullen we ons bedenken. Maar dit is compleet anders dan een gewone verkiezing." Alex Salmond, de leider van de Schotse nationalisten, heeft de campagne van Cameron en zijn collega's van Labour en de LibDems in Schotland omschreven als "een paniekreactie" en "te laat".

Cameron merkte op dat de "Better Together"-campagne, van de voorstanders van het Verenigd Koninkrijk, een aantal zeer sterke rationele argumenten gemaakt heeft, maar voegde eraan toe dat het belangrijk is ook een aantal emotionele argumenten te maken. "We moeten spreken over wat we vinden van dit fantastische land, het Verenigd Koninkrijk, waaraan we samen hebben gebouwd." Cameron, die volgens meerdere media ter plaatse op het punt stond te huilen, zegt "enorm bezorgd te zijn over dit buitengewone land. Ik zou ervan kapot zijn als deze familie van naties die we samen gebouwd hebben - en we hebben prachtige dingen gedaan - verscheurd werd."

De premier, die samen met Labourleider Ed Miliband en vicepremier Nick Clegg (LibDems) in Schotland campagne voert, ging kort in op vragen over waarom hij zoveel moeite doet om de pro-onafhankelijkheidssfeer te kenteren. "Ja, als Toryleider heb ik hier in Schotland maar één parlementslid (41 van de 59 Schotten in het Britse parlement zijn Labour, red.). Zou je niet veel makkelijker een meerderheid krijgen als Schotland onafhankelijk wordt? Mijn antwoord op die vraag is dat ik veel meer geef om mijn land dan om mijn partij."

Ondanks de emotionele toon maakte hij de Schotten in ferme bewoordingen duidelijk dat een muntunie met een onafhankelijk Schotland niet mogelijk is - iets waarop Salmond wel hoopt. "Nee stemmen is niet stemmen voor geen verandering", aldus nog Cameron. "Als je stemt om in onze familie van naties te blijven, zet je een zeer snelle en zeer gefundeerde stap om er zeker van te zijn dat Schotland zelfs nog meer macht krijgt om zijn eigen toekomst binnen het Verenigd Koninkrijk te bepalen. Dat is wat ik het beste van de beide werelden zou noemen."

Onderweg tijdens de campagne reageerde Salmond kort op Camerons toespraak. "De draagwijdte van de ja-campagne gaat verder dan de Scottish National Party (Salmonds partij), de Green Party: elk segment van de Schotse samenleving is betrokken." Hij hekelde de lastminutecampagne van "Team Westminster", zoals hij Cameron, Miliband en Clegg noemt. "Ze zijn vooral bezorgd om hun eigen jobs".

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS