Emotionele afscheidsspeech: "Mijn naam is Joe Biden. Ik ben een Democraat. En ik hield van John McCain"

Joe Biden gaf een emotionele toespraak ter nagedachtenis van zijn goede vriend John McCain.
AFP Joe Biden gaf een emotionele toespraak ter nagedachtenis van zijn goede vriend John McCain.
Joe Biden, de voormalige Amerikaanse vicepresident heeft donderdag in Phoenix, Arizona een emotionele afscheidsspeech gegeven tijdens een herdenkingsdienst voor zijn goede vriend en politieke tegenstander John McCain. Hij heeft McCain tijdens de dienst als "held" geëerd. Sarah Palin, die in 2008 John McCains running mate was tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft daarentegen van de familie van de overleden senator de vraag gekregen om niet naar zijn begrafenis te komen. 

Joe Biden, de running mate van Barack Obama toen die in 2008 de presidentsverkiezingen won van McCain, hield er al jaren een erg hechte vriendschap met John McCain op na. De senator uit Arizona overleed zaterdag op 81-jarige leeftijd aan een hersentumor. Donderdag leidde Biden een herdenkingsdienst ter ere van McCain in Phoenix, Arizona. 

Biden omschreef McCain als een broer, "met een heleboel familieruzies". "John begreep dat Amerika eerst en vooral een idee was, gewaagd en riskant, niet gestoeld op een stam, maar op idealen", zei hij. McCain kon overigens "machtsmisbruik niet verdragen waar hij het ook zag, op welke manier dan ook, in eender welk land." Volgens Biden "gaf McCain de Amerikanen vertrouwen". "John was een held", zei hij.  

"Moed, eer, integriteit"

"We praatten over familie", zei Biden over zijn relatie met McCain. "We praatten over politiek. We praatten over internationale relaties. We praatten over beloftes - de belofte van Amerika." Volgens Biden werd McCain getekend door karakter, moed, eer, integriteit en optimisme. 

Democraat Biden, die lang met Republikein McCain in de Senaat zetelde, betreurde dat de zoektocht naar een politieke consensus op de achtergrond is geraakt. "Al wat we vandaag doen, is de oppositie in beide partijen aanvallen, hun motieven, niet de inhoud van hun argumenten. John begreep dat Amerika vooral een idee was. Stoutmoedig en riskant. Niet om stammen georganiseerd, maar om een ideaal."

"Bovenal, begrepen we één ding: alle politiek is persoonlijk", aldus Joe Biden. "Het draait allemaal om vertrouwen. Ik vertrouwde John met mijn leven, en ik zou denken dat hij mij ook zou vertrouwen met het zijne."

Bidens zoon Beau overleed in 2015 aan dezelfde soort hersentumor die het leven eiste van John McCcain.

Sarah Palin niet welkom

Ondertussen blijkt dat niet alleen Donald Trump, maar ook Sarah Palin, de voormalige gouverneur van Alaska en John McCains running mate tijdens de verkiezingen van 2008, niet uitgenodigd werd voor de begrafenisplechtigheid.

"Twee namen die je niet op de gastenlijst zult zien: Trump en Palin", vertelde een bron uit Washington  aan PEOPLE. "Ik vermoed dat het van Cindy komt", aldus een bron dicht bij de familie McCain. "Ze is erg beschermend over de nagedachtenis en herinnering aan John. Ze is ook een rouwende weduwe. Ik denk dat ze hier zo goed mogelijk wil doorkomen."

John McCain en Sarah Palin
REUTERS John McCain en Sarah Palin

Spijt over Palin

In zijn biografie die in mei werd gepubliceerd, gaf de voormalige presidentskandidaat toe dat hij betreurde dat hij Sarah Palin in 2008 als zijn running mate had gekozen. Het feit dat hij in de plaats daarvan niet had gekozen voor zijn vriend Joe Lieberman, een Democratische senator, noemde hij "een andere fout die hij gemaakt had". Een opmerking die Palin toen omschreef als "een slag in het gezicht". 

Over het feit dat ze niet welkom was op zijn begrafenis, zei een bron binnen de familie Palin dat ze hier uit respect voor de familie McCain niets aan toe te voegen hebben. "De familie Palin zal hun vriendschap met de McCains en die herinneringen altijd koesteren", klonk het tenslotte.

Nadat het nieuws over McCains overlijden bekend raakte, noemde Palin hem op Twitter een "buitenbeentje en een vechter, die er niet voor terugdeinst om op te komen voor zijn overtuigingen". "John McCain was mijn vriend", schreef ze. "Ik zal me de goede tijden herinneren. Mijn familie en ikzelf bidden voor Cindy en de familie McCain."
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Hechte vriendschap kent geen grenzen.

 • Max Illens

  Al die hypocriete Democraten en hun bevriende media hebben decennia lang McCain uitgemaakt voor alles en nog wat omdat hij de verpersoonlijking was van het meest conservatieve in de Republikeinse Partij. Tot hij zich vorig jaar vurig verzette tegen President Trump. En nu is hij hun held, tot tranen toe.

 • Ludo Wouters

  Je nodigt uit wie je wilt op je begrafenis, maar persoonlijk vind ik dit heel kleingeestig.

 • Lore Kluwer

  Politiek die gestoeld is op idealen, lees ik. We zullen het maar geloven zeker. Opvallend dat hij die idealen destijds heeft opzijgezet om running mate te zijn van Sarah Palin, die destijds een stemmenkanon was als prominent lid van de Tea Party-beweging. Toen het ging om het hoogste postje te pakken te krijgen, was ze welkom en heeft hij maandenlang samen met haar Amerika doorkruist op één en dezelfde campagnebus. Nu is ze niet welkom. Idealen...

 • jan van dijck

  Dit is echt en niet gespeeld en dat maakt het mooi Ik ben al blij dat ze die Trump niet hebben uitgenodigd