Emotie troef na officieel afscheid van Britten: “Dit is geen adieu, maar een au revoir”

Het vertrek uit de Europese Unie bracht hier en daar traantjes teweeg.
AFP Het vertrek uit de Europese Unie bracht hier en daar traantjes teweeg.
Het Europees Parlement heeft het brexitakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vanavond goedgekeurd. Dat gebeurde met een overweldigende meerderheid van 621 stemmen voor, tegenover 49 nee-stemmen en 13 onthoudingen. Niets staat het Britse vertrek uit de Europese Unie over twee dagen nu nog in de weg. Het Schotse parlement heeft dan weer zoals verwacht gestemd voor een nieuw referendum over onafhankelijkheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Withdrawal Agreement, het akkoord over de boedelscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, is het resultaat van maandenlang moeizaam overleg tussen de Britse en Europese brexitonderhandelaars. Het akkoord dateert al van afgelopen najaar, maar de tekst moest eerst nog een hele weg afleggen aan de overkant van het Kanaal. Westminster zette het licht pas vorige week definitief op groen, waarna de voorzitters van de Europese Raad en de Commissie (Charles Michel en Ursula von der Leyen; nvdr) en de Britse premier Boris Johnson het akkoord konden ondertekenen.

AFP

Verhofstadt
Vandaag was het dan de beurt aan de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Dat wilde een Britse crash uit de EU koste wat kost vermijden, bracht brexitcoördinator Guy Verhofstadt in herinnering. Het resultaat was een overtuigende goedkeuring: 621 parlementsleden stemden voor het akkoord, 49 tegen. Dertien anderen onthielden zich. 

Een overtuigende 'ja', maar het debat dat aan de stemming voorafging was desalniettemin emotioneel. Heel wat geëmotioneerde Britse pro-Europese Europarlementsleden namen het woord om hun hoop uit te drukken dat het land ooit nog terugkeert naar de Europese Unie. Onder meer Von der Leyen en Verhofstadt staken hen een hart onder de riem. 

AFP

“We zullen jullie missen”
"We zullen jullie missen. Dit is geen adieu, maar een au revoir", klonk het onder meer. Na de stemming gingen de verzamelde Europarlementsleden rechtstaan om 'Auld Lang Syne' te zingen. Het lied van de Schotse dichter Robert Burns wordt traditioneel gebruikt als een soort afscheid.

Alle emoties ten spijt kan niets de brexit over twee dagen nog tegenhouden. De Europese lidstaten moeten morgen nog formeel hun goedkeuring geven, maar dat gebeurt via een schriftelijke procedure en is slechts een formaliteit.

AFP

Schots verzet
Het Schotse parlement stemde intussen vóór een nieuw referendum over onafhankelijkheid. 64 parlementsleden gingen akkoord, 54 stemden tegen. De Schotten stemden in meerderheid (55 procent) tegen onafhankelijkheid in 2014 en in grote meerderheid (62 procent) tegen de brexit in 2016.

Juridisch gezien kan de Schotse regering echter niet op eigen houtje een referendum houden. De Britse regering moet daar ook voorstander van zijn en die is dat niet.

Nigel Farage glunderde uiteraard wél.
Getty Images Nigel Farage glunderde uiteraard wél.42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JOHAN Goossens

  verhofstadt"bemiddelaar"in dit dossier en verprutst zoals alles waar hij zijn tengels tegenhoud ,zakkenvuller van de eerste categorie (zoals zijn vrienden van ovld degucht rutten somers en co)

 • Karel Tichmann

  Momenteel legt Engeland zo'n 40+ miljard euro per jaar in, opgebouwd uit een aantal componenten, inclusief de 12,3 miljard euro, aan handelstarieven die Engeland voor de EU int. Ik vraag me af, als er op een lidmaatschap van EU op gekozen mag worden, bij de bevolking. Hoeveel landen blijven dan nog graag in de EU? Het is nog altijd dat de bevolking moet een land regeren, niet de prinsen en prinsessen ambtenaren van de EU. (Er zijn zelfs 38 EU regelingen en wetten op een gewone tandenborstel).

 • Gilbert Vermeersch

  Brexit stond in de sterren geschreven. GB.wou deel uitmaken van een economische EU maar wilden nooit familie worden gezien hun groot verleden waar ze nu denken nog altijd de grote wereld macht te zijn. Ze behielden hun Pound, hun vlag, en eisten hun politiek op veel vlakken. Spijtig.

 • Danny Gijs

  Hopelijk wordt het een fantastisch verhaal voor de Britten. Het Europa van de EEG met 9 landen had een toekomst maar deze zal het niet redden. In een verschroeiend tempo er landen bijhalen is nefast voor het rendement.

 • leppens victor

  Tja,als je een meer dan riant inkomen hebt met alle denkbare voordelen,zonder er iets noemenswaardig voor te doen,en je verliest het dan. Je zou voor minder emotioneel worden. mvg.