Ga naar de mobiele website
^ Top

Emmanuel de Merode succesvol geopereerd en buiten levensgevaar

Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
photo_news Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is gisteren gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen. De Merode is dinsdagnacht succesvol geopereerd en verkeert buiten levensgevaar. Dat zegt de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken.

"De Merode vertrok vanuit Goma naar Rumangabo, waar zich een belangrijke basis van het Congolees instituut voor het natuurbehoud (ICCN) bevindt, toen onbekende gewapende mannen hem in een hinderlaag hebben gelokt, zo klinkt het in een communiqué van de autoriteiten in Noord-Kivu.

Een bron binnen de Belgische ambassade bevestigde aan AFP dat de directeur wel degelijk het slachtoffer werd van een aanval en dat zijn familie in Nairobi ondertussen verwittigd werd. Ook het leger en de provinciegouverneur bevestigen het voorval.

Kogels in de buik
De Merode werd opgenomen in het ziekenhuis, waar hij dinsdagnacht succesvol geopereerd werd. Volgens de provinciegouverneur werd de man geraakt door kogels in de buik. Hij verklaarde dat de directeur aangevallen werd toen hij zich alleen in zijn jeep bevond, zonder escorte. Een chirurg verklaarde aan AFP dat de chirurgische ingreep goed is verlopen.

Minister van Binnenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wenst de Merode via de sociale netwerksite Twitter een spoedig herstel toe en verklaart dat Buitenlandse Zaken het onderzoek naar de omstandigheden van de aanval op de voet zal volgen. De Belgische ambassadeur in Congo reist vandaag af van de hoofdstad Kinshasa naar Goma, waar de Merode in het ziekenhuis verblijft.

Zodra zijn medische toestand het toelaat, zal hij naar het buitenland gebracht worden voor verdere verzorging, zegt Buitenlandse Zaken.

Olie ontginnen
MR-politicus François-Xavier de Donnea noemt de hinderlaag op de website van La Libre zeer onrustwekkend, aangezien Emmanuel de Merode net een compromitterend dossier had ingediend bij de procureur van Goma over maanden -zelfs jaren- van onderzoek rond Soco International. Dat kleine Britse bedrijf heeft onlangs van de Congolese overheid de rechten verkregen om in het Virunga-park olie te ontginnen. Verschillende milieuorganisaties verzetten zich sterk tegen deze beslissing.

Het Virunga-park werd in 1925 opgericht en is het oudste nationale park in Afrika. Het werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De 43-jarige de Merode (geboren op 5 mei 1970) is sinds 2008 directeur van het park.

WWF
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) reageert aangeslagen op het nieuws. "Emmanuel is een toegewijde natuurbeschermer, die zijn leven elke dag op het spel zet om het Virunga-natuurpark, zijn medewerkers, de bedreigde diersoorten en de mensen die ervan afhankelijk zijn te beschermen", aldus het WWF in een mededeling.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug