Ga naar de mobiele website
^ Top

Emir van Qatar koopt voor prikje zes Griekse eilanden

Emir Hamad bin Khalifa Al Thani wil op de eilanden paleizen bouwen voor zijn 24 kinderen en drie vrouwen.
REUTERS Emir Hamad bin Khalifa Al Thani wil op de eilanden paleizen bouwen voor zijn 24 kinderen en drie vrouwen.
Hij is een van de rijkste mannen ter wereld en liet zijn oog vallen op één van de armste landen in de eurozone. Hamad bin Khalifa Al Thani heeft na anderhalf jaar administratieve rompslomp voor 8,5 miljoen euro zes idyllische eilanden in de Ionische Zee gekocht.

De emir, die eigendommen heeft van Londen tot in Peking, liet vier jaar geleden zijn oog vallen op de eilandengroep die bekendstaat als de Echinaden. Hij meerde er zijn yacht aan, keek rond en viel voor de turkooizen kusten. De twee bekendste eilanden die nu in handen van de Golfstaat zijn, zijn Ithaca, waar de Griekse mythologische held Odysseus woonde, en Oxia.

Papierwerk
Ioannis Kassianos, de Grieks-Amerikaanse voormalige economieprofessor en burgemeester van Ithaca: "De emir en zijn familie hebben een fonds met enkele honderden miljoenen euro. Voor zover ik weet willen ze alle 18 de Echinaden kopen, de hele handel. Maar hier in Griekenland mag je nog de emir van Qatar zijn, het duurt anderhalf kaar voor al het papierwerk klaar is".

De aankoop is de grootste privé-investering in Griekenland ooit. Ook al zit de Griekse markt om investeerders verlegen, de onderhandelingen waren bikkelhard. Aan het eerste eiland, Oxia, hing aanvankelijk een prijskaartje van 7 miljoen euro, maar de Grieks-Australische eigenaars deden het uiteindelijk voor iets minder dan 5 miljoen van de hand.

Hogere taksen op vastgoed
Vorige week bereikte Denis Grivas, wiens familie sinds de oprichting van het moderne Griekenland titularis was van de andere vijf eilanden, een akkoord met de emir.

"Meer dan 150 jaar zijn de eilanden in het bezit van mijn familie geweest, maar we zijn niet rijk genoeg om zulke waardevolle eigendommen nog te behouden", verklaart hij aan The Guardian. De door de crisis zwaar getroffen Griekse overheid heeft de taksen op vastgoed immers fors opgetrokken. "We zijn heel blij dat we ze van de hand hebben kunnen doen, ze stonden al meer dan veertig jaar op de markt".

Voor het eiland Oxia telde de emir 5 miljoen euro neer.
Voor het eiland Oxia telde de emir 5 miljoen euro neer.

Puur privé
De grotendeels verlaten eilanden, met ongerepte stranden en olijfgaarden uit de Oudheid bieden "een ideale gelegenheid voor een zakeninvestering met onbegrensde mogelijkheden", zo stelt de site waarop de "mediterrane parels" werden aangeboden. "Het potentieel is enorm, van Club Meds tot hotelfaciliteiten en villa's om te verkopen of te verhuren".

Maar de emir lijkt niet van plan toeristische activiteiten te ontplooien op de eilanden. Volgens Kassianos wil hij er paleizen bouwen voor het exclusieve plezier van zijn 24 kinderen en drie vrouwen.

Net daar rijzen problemen. "In Griekenland hebben we stomme wetten omdat we alles verkeerd aanpakken", betreurt Kassianos. "Er is een Griekse wet die zegt dat, hoe groot je grond ook is, je huis niet groter dan 250 vierkante meter mag zijn. De emir zegt dat zijn toilet alleen al 250 vierkante meter is en dat zijn keuken 1.000 vierkante meter moet zijn. Hoe gaat hij anders zijn gasten te eten bieden?"

Nieuwe hoop op investeringen
Het is niet de eerste keer dat de 56-jarige emir interesse toont in Griekenland. Drie jaar geleden, toen de crisis in het land de kop opstak, smeekte Qatar om maar liefst 5 miljard euro te mogen investeren in vastgoed, toerisme, transport en infrastructuur, inclusief havens en vliegvelden. Maar die plannen botsten op de Griekse bureaucratie en Qatar trok zich terug uit de verschillende projecten.

Vorige maand, na een bezoek van de Griekse premier Antonis Samaras aan Doha, werden de plooien weer gladgestreken. Qatar besloot toen deel te nemen aan een internationale aanbesteding voor de ontwikkeling van de voormalige internationale luchthaven van Athene in Elliniko, een van de kostbaarste stukken vastgoed van Europa. De Golfstaat heeft ook belangstelling in de aankoop van het beroemde Astir Palace Hotel vlakbij Athene.

De emir wilde ook het Ionische eiland Skorpios kopen, waar Jackie Kennedy met Aris Onassis trouwde. Maar de kleindochter van de scheepsmagnaat, Athina Onassis, weigerde haar prijs te laten zakken. Ze vraagt 200 miljoen euro voor Skorpios.

 
Er is een Griekse wet die zegt dat, hoe groot je grond ook is, je huis niet groter dan 250 vierkante meter mag zijn. De emir zegt dat zijn toilet alleen al 250 vierkante meter is en dat zijn keuken 1.000 vierkante meter moet zijn. Hoe gaat hij anders zijn gasten te eten bieden?
Ioannis Kassianos, burgemeester van Ithaca
Meer over


Meld een bug