Elon Musk wil voetballertjes bevrijden met opblaasbare buis en stuurt ingenieurs naar Thailand

Elon Musk.
REUTERS Elon Musk.
Miljardair en Tesla-topman Elon Musk denkt dat de Thaise voetballertjes uit de grot waarin ze vastzitten kunnen worden bevrijd door ze door een met lucht gevulde buis naar de uitgang te laten lopen. De topman Tesla, ruimtevaartbedrijf SpaceX en tunnelboorbedrijf The Boring Company stelt dat op Twitter voor. Hij stuurt technici van SpaceX en The Boring Company naar Thailand om te helpen.

Musk denkt dat een nylontube met een doorsnee van 1 meter naar de plek waar de voetballertjes vastzitten te brengen is. Als die dan opgeblazen wordt "als een springkussen" kost dat opmerkelijk minder stroom dan het wegpompen van water. Bovendien kunnen de jongens en hun begeleider dan zelf naar buiten lopen. De voetballertjes kunnen niet zwemmen en krijgen nu een stoomcursus duiken en zwemmen. 

Musk denkt dat zijn plan ook kan werken als er alleen tubes in de ondergelopen delen van de grot worden gelegd. Wel zijn er mogelijk "moeilijkheden die lastig in te schatten zijn als je niet ter plekke bent". Morgen vertrekken ingenieurs van SpaceX en The Boring Company naar Thailand om ter plaatse te kijken of ze hulp kunnen bieden.

De wereld is al dagen in de ban van het gestrande elftal. De jongens en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers vonden de groep pas deze week terug. Ze zitten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang. Vannacht stierf een duiker bij voorbereidende werken om de jongens te bevrijden.
77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anton Harnie

  Waarom geen capsule maken in teflon waar 1 persoon in kan liggen met zuurstof uiteraard . En die 1 per 1 zo naar buiten brengen .

 • André Perneel

  Buizen leggen om verse lucht binnen te pompen zou al veel bijbrengen aan de overlevingskansen van de kinderen en geen onmogelijke onzin als die van Musk . En mr Musk , hoe zit het met mijn tesla dat ik besteld heb , komt die er nog of hoe zit het ? Van een ontevreden klant !

 • Anneke Devillé

  Super dat hij wilt helpen, het zou kind maar zijn dat er vastzit

 • Melanie Degucht

  Gunther Abers. In het jaar 1897 werd in New York voor het eerst geëxperimenteerd met elektrische wagens, die als taxi dienden. Nog hezelfde jaar werd wagenproducent Pope Manufacturing Company de eerste grootschalige fabrikant van elektrische voertuigen. Dus veel vroeger dan 1930.

 • guy van huynegem

  Gunter Abers , vooraleer je als een schoolmeester reageert , zou je moeten weten dat die er wel voor studeren ...wist jij dat er al een belgische electrische wagen in 1899 het snelheidsrecord ter wereld had van boven de 100 km per uur...neen dat wist je niet en meer ga ik niet vertellen ...bezoek maar eens autoworld in Brussel mvg