Elon Musk test miniduikboot om Thaise voetballertjes te redden

Twitter/Elon Musk
Elon Musk test een kleine duikboot die de overblijvende Thaise voetballertjes in de grot naar buiten zou kunnen brengen. Het vaartuig kan door twee duikers door de smalle gangen van de grot worden getrokken en is net groot genoeg om één persoon te vervoeren. Dat liet de Tesla-CEO weten via Twitter. 

In een video is te zien hoe de miniduikboot in een zwembad in Los Angeles wordt getest. De duikboot is net groot genoeg om één kind - of één smal persoon - te vervoeren. Bovenstaande beelden tonen hoe de duikboot na de test op het droge wordt gehaald en een volwassen man zich uit de tube wringt. 

Vlaams duiker Ben Reymenants licht toe dat er duikflessen worden bevestigd aan de cabine, zodat de passagier voldoende lucht heeft om de trip te overbruggen, en dat er een raampje is om naar buiten te kijken.

Als alles goed gaat, kan de duikboot ingezet worden om de voetballertjes uit de grot te bevrijden indien ze niet in staat zijn om op eigen krachten door de smalle gangen te duiken. Een model van het vaartuig zou op zondag zijn vertrokken naar Thailand. 

Op Twitter bevestigt Elon Musk dat de duikboot bestaat uit een onderdeel van de Falcon-raket. Het is “extreem robuust”, voegt hij toe. 

Eerder vorige week kondigde Musk aan dat hij teams van twee van zijn eigen bedrijven, SpaceX en The Boring Company, naar Thailand zou sturen om te helpen in de reddingsacties. Gisteren werden vier jongens al veilig uit de grot geholpen. Op dit moment is een reddingsoperatie aan de gang om de overige acht voetballertjes en hun 25-jarige coach te bevrijden. 
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  Dacht ik ook Mr van der Reijden. Ik ben de draad kwijt, wie probeert Musk nu te redden, die voetballertjes of zijn imago? Ondertussen zijn ze gered door mensen die geen belangstelling nodig hebben, proficiat aan deze onbekende mensen, echte gelden hebben geen media nodig.

 • M van der Reijden

  Sommige doorgangen zijn zo smal dat de duikers hun luchtflessen af moeten doen en zich erdoor moeten wringen. Dan past dit niet. Als de bochten zo scherp zijn als dat ze op de tekeningen overkomen ook niet.

 • Peter Bonacasa

  Tja, Musk behoort volgens sommigen tot de elite, dus niet verwonderlijk dat hij niets goeds kan doen. Dat hij tenminste probeert is bewonderenswaardig.

 • Jakke Troost

  Kan nog altijd dienen om in de toekomst anderen te redden.

 • Guy De Smet

  Aan alle criticasters die het beter weten: een schande dat jullie dan nog niets ondernomen hebben, anders waren de slachtoffers allang bevrijd geweest. Of niet soms...???