Elke week twee nieuwe soorten drugs ontdekt in EU

De consumptie van cannabis en ecstasy zit weer in de lift.
AFP De consumptie van cannabis en ecstasy zit weer in de lift.
Wekelijks worden in de EU gemiddeld twee nieuwe soorten drugs ontdekt. Dat baart de drugsdeskundigen zorgen, maar erger nog vinden ze dat het drugsaanbod in Europa maar blijft groeien en dat niet alleen de nieuwe drugs, maar ook de traditionele, steeds sterker worden. De groei van het aanbod is logisch: het aantal gebruikers blijft toenemen. Dit blijkt uit het vandaag in Lissabon gepubliceerde, jaarlijkse drugsrapport van het waarnemersagentschap voor drugs en drugsgebruik EMCDDA.

Vorig jaar werden in de EU-landen 98 tot dusver onbekende, kunstmatig aangemaakte drugs ontdekt. Sinds het instellen van het zogenaamde vroegewaarschuwingssysteem in 1997 zijn daarmee al 560 nieuwe substanties geregistreerd waarvan, opvallend, 380 in de voorbije vijf jaar.

Cannabis en ecstasy zitten weer in de lift
In het bericht wordt gewezen op uitbreiding van de drugsmarkt via het internet en gewaarschuwd voor gezondheidsrisico's bij producten met hoge werkingsstoffen - niet alleen designerdrugs. Het EMCDDA stelt voorts vast dat, na een jarenlang dalgebruik, de consumptie van cannabis en ecstasy weer in de lift zit.

In sommige landen wordt een zorgwekkende toename van het aantal doden door overdoses geregistreerd. In 2014 overleden in de EU minstens 6.800 mensen aan een overdosis, meestal door gebruik van heroïne of andere opiaten. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Litouwen en Zweden is sprake van een "zorgwekkende" toename.

Sinds januari heeft het EMCDDA met Alexis Goosdeel een nieuwe, Belgische directeur.