Exclusief voor abonnees

Elke dag een joint? Drie keer meer kans op psychose

thinkstock
Voor het eerst is een duidelijk en omvangrijk verband bevestigd tussen cannabisgebruik en psychose. In Amsterdam blijkt de helft van de eerste psychoses te wijten aan een dagelijkse joint. “Nederwiet komt ook op de Belgische markt terecht.”

Wie elke dag cannabis gebruikt, loopt drie keer meer kans op een psychose dan wie dat nooit doet. Dat blijkt een studie van Kings’ College in Londen die vandaag verschijnt in The Lancet Psychiatry. Zo is er voor het eerst een grootschalige bevestiging voor een verband dat al jaren voor discussie zorgt. “De vraag is altijd: zouden die mensen nooit een psychose hebben gehad zonder cannabis?”, zegt psychiater Manuel Morrens (UAntwerpen). “De impact op de individuele kwetsbaarheid ken je nooit op voorhand. Daarvoor heb je grote studies nodig op het niveau van de hele samenleving.”

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vince Janssens

  Lol ik blow al reacreatief sinds mijn puberjaren met mijn kameraden. We zijn ondertussen gemiddeld 35 jaar, hebben allemaal kinderen die het goed doen op school, hebben allemaal een goedbetaalde carriere en niemand van ons heeft een psychose. Ik spreek hier over 5 man.... Maar we drinken geen alcohol, sporten nog steeds met zijn allen, letten op onze voeding en zoeken een goede balans tussen werk en prive...

 • peter colson

  Er bestaat een verhoogde kans op psychose. Een schoolgenoot voelde zich destijds zo stoer met zijn joints. Meer dan 20 jaar later kwam ik hem weer tegen. Geen zinnig woord kwam er nog uit, shaken als een gek en zijn korte termijngeheugen was blijkbaar al een hele tijd op vakantie. Op amper 10 minuten vroeg hij of ik geen sigaret had. Ik rook niet, dus.

 • Patrick Proost

  Beste Mario, waarom zou men gebruikers in kaart moeten brengen? Onze overheid voorziet ons reeds van de nodige drugs zoals u zegt in de vorm van tabak, bier, cafeïnes,... deze mensen worden toch ook niet geregistreerd? Of moet ik aannemen dat u een caanabisgebruiker alsnog bestempeld als een zwakke? Ik rook dagelijks méér dan één en kan in de grootste overtuiging melden dat ik met de minste psychoses rondloop...Dit artikeltje is nog maar eens een zoveelste poging van enkele zeer conservatieven!!

 • dirk Driessens

  Ik smoor al 23 jaar 2 jointjes per dag geen last van meer last van de verzuurde samenleving das schadelijker soos zouden ze beter eens wat smoren de wereld zou betere plaats zijn

 • Mario Tersago

  @erik jagers, het is door zo te stigmatiseren en het zwart wit kijken, dat men nooit het volledige plaatje van cannabis kan zien of onderzoeken. Als gezondheid en veiligheid uw bekommernis is, dan ook geen alcohol, tabak en wagens op fossiele brandstof meer, voor niemand. Aan kortzichtige ideeën of argumenten geen gebrek hoor, aan oplossingen daarentegen.