Elke dag acht kinderen gedood of verwond in Jemen

EPA
Het geweld in het Arabische land Jemen heeft sinds 26 maart al aan vierhonderd kinderen het leven gekost. Zowat zeshonderd kinderen raakten door het aanhoudende geweld gewond, zo blijkt uit een rapport van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

"De kinderen werden gedood bij bombardementen of bij beschietingen. De overlevenden hebben af te rekenen met een toenemende dreiging van ziekte en ondervoeding. Er moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan dit conflict", zegt Julien Harneis, Unicef-vertegenwoordiger in Jemen.

Volgens het rapport 'Yemen: Childhood Under Threat', heeft momenteel zowat tachtig procent van de minderjarige Jemenieten nood aan dringende humanitaire hulp. Het gaat in totaal om zowat tien miljoen kinderen. Tegen het einde van het jaar zullen ongeveer 1,8 miljoen kinderen aan ernstige ondervoeding zullen lijden, schat Unicef nog.

In Jemen vechten de sjiitische Houthi-rebellen al verschillende maanden tegen tegen soennitische milities, al-Qaida en troepen die trouw zijn aan de gevluchte Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi. Sinds 26 maart voeren Saoedi-Arabië en acht andere Arabische landen bovendien luchtaanvallen uit op de Houthi-milities, die grote delen van Jemen in handen hebben. Sinds de start van die bombardementen zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al bijna 4.400 mensen om het leven gekomen.