Elijah (3) krijgt een croque-monsieur op school. Niet veel later overlijdt hij

Elijah Silvera
Twitter Elijah Silvera
Wat een gewone vrijdag op de kleuterschool moest worden, ontaardde voor de familie Silvera vorige week in een ware nachtmerrie. Hun zoontje kreeg 's middags een croque-monsieur van de Seventh Avenue Center-school in Harlem (New York). Op zich geen probleem, maar in het geval van Elijah bleek het een dodelijke fout. 

Exact een week geleden, op 3 november, stierf Elijah Silvera in het ziekenhuis na een jammerlijk ongeval. De jongen stond gekend met een zware zuivelallergie, maar kreeg tijdens de middagpauze op zijn school toch een gegrild broodje met kaas voorgeschoteld. De kleuter van amper drie stierf later aan de gevolgen van een anafylactische shock.

De vader van de kleuter wijst nu met een beschuldigende vinger naar de school van Elijah. Daar waren ze immers op de hoogte van de gevaarlijke allergie van zijn zoontje, en waren daar ook documenten van. "Ze hebben het juiste protocol niet gevolgd", aldus Thomas. "Het is echt niet moeilijk om om te gaan met een zuivelallergie. De dood van Elijah had vermeden kunnen worden."

Elijah Silvera
rv Elijah Silvera

Noodnummer bellen

Afgezien van het feit dat de kleuter nooit kaas had mogen krijgen, belde de school ook niet meteen de hulpdiensten toen hij de eerste tekenen van een allergische aanval vertoonde. In plaats daarvan belden ze zijn moeder Dina op, die haar zoon ophaalde en naar het ziekenhuis bracht. Daar overleed hij niet veel later op de spoeddienst. 

De gebroken familie heeft intussen een GoFundMe-pagina opgericht, onder meer om de kosten van de begrafenis te dekken, maar ook om een onafhankelijke autopsie te kunnen betalen. "Op dit moment kunnen we niet bewijzen bij wie de schuld van Elijahs dood precies rust. Zowel de school als het ziekenhuis hebben protocollen die ze moeten volgen. We willen weten wie verantwoordelijk is voor zijn dood; we willen dat Elijah gerechtigheid krijgt." De campagne heeft al bijna het dubbele opgehaald dan voorzien, dus het ziet ernaar uit dat de autopsie zal kunnen doorgaan.

De vader wil ook duidelijk zijn: "De dood van Elijah had 100% vermeden kunnen worden. In de VS hebben 5,9 miljoen kinderen onder de 18 jaar last van een voedselallergie. Dat is één kind op 13, en ongeveer twee kinderen in elk klaslokaal. We kunnen  en moeten meer doen om onze kinderen te beschermen op school."




4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan beerinckx

  School gaat hier zwaar in de fout. De reacties van lunchpakket meegeven zijn er ver over. Leerlingen krijgen aal eens een extraatje toegestopt in de school. Zo ook hier. Het kind was te jong om het gevaar te zien en de school was op de hoogte. Dit had nooit mogen gebeuren.

 • frieda schaut

  laat j,e kindje dan iet op school eten en geef het een lunchpakketje mee, het kind zaler ook van genieten en het is goed voor zijn gezondheid

 • Johan Apatride

  Toch ook een beetje de fout van de ouders. Als je een sterk allergisch kind hebt maak je toch zelf zijn/haar lunchpakket? Te lastig zeker? Vinger wijzen en compensatie vragen is veel gemakkelijker

 • Louis Vanden Boir

  Zet die kinderen samen in 1 klas. De wereld heeft tegenwoordig alleen maar nut van draaien voor de uitzonderings minderheden.