Elf Turkse soldaten gedood in Syrië: zwaarste dodentol sinds begin offensief tegen Koerden

AFP
Elf Turkse militairen zijn zaterdag om het leven gekomen bij verschillende incidenten in Syrië. Het gaat om de zwaarste balans van het Turkse leger sinds het aan zijn offensief begon tegen een Koerdische militie in het noorden van Syrië op 20 januari.

Eerste minister Binali Yildirim zei dat twee soldaten omkwamen toen hun helikopter neerstortte. Er vielen "twee martelaren", in de woorden van de premier. Op dit moment zijn er geen bewijzen dat een interventie van buitenaf ten grondslag ligt aan de crash.

Het Turkse leger maakte later bekend dat negen andere soldaten omkwamen bij verschillende incidenten, zonder enige uitleg. Dezelfde bron zei dat elf soldaten gewond raakten.

Een Turks militair konvooi.
AFP Een Turks militair konvooi.

Turkije en bondgenoten binnen de Syrische rebellen lanceerden op 20 januari operatie 'Olijftak' tegen de Volksbeschermingseenheden (YPG), een Koerdische militie die Ankara 'terroristen' noemt. De VS daarentegen beschouwen de YPG als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen terreurgroep IS.

President Recep Tayyip Erdogan maakte overigens bekend dat 1.141 "terroristen" 'geneutraliseerd' zijn tijdens de operatie in Syrië. Ze zijn met andere woorden gedood, verwond, of gevangengenomen. De uitspraken verifiëren is niet onmiddellijk mogelijk. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • zeki altin

  Turkije heeft geen problemen met koerden in turkije wonen 20 miljoen koerden ...het gaat hier om de pkk alias ypg sdg kck ..wat bestaat uit armenen fake koerden...gesteund door europa en amerika ..terwijl het op een terroristische lijst staat..maar turken maken er wel korte metten mee...

 • Vinz Smith

  De Koerden hebben geen land.

 • vandekempen bart

  de koerden verdedigen hun land. dat gaat de turken nog zuur opbreken. spijtig dat wij de koerden onvoldoende steunen.

 • Jef Lois

  Hier heb ik het nog geschreven Erdogan gaat hier zijn tanden stuk bijten op de geharde strijders van YPG dit zal het begin van zijn einde zijn. Nu geloven de Turken hem nog maar hoelang nog wetende dat de koerden gesteund worden door de usa zelfs met Amerikaanse soldaten.

 • Hermes Olympus

  Erdogan is de nieuwe ”Comical Ali”. Niets aan de hand, terwijl hij op een berg lijken staat.