Elf opgepakte terreurverdachten Duitsland weer vrij, onvoldoende bewijs

(archieffoto)
EPA (archieffoto)
De elf terreurverdachten die gisteren en vandaag in Duitsland werden gearresteerd, zijn weer vrijgelaten. Dit omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat ze een aanslag zouden hebben willen plegen. De arrestanten waren volgens Duitse media hoofdzakelijk Tadzjieken tussen de 22 en 35 jaar. 

Aanvankelijk was sprake van tien arrestaties. De grootscheepse anti-terreuractie begon gistermorgen en duurde tot vanmorgen vroeg, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Düsseldorf vanochtend bekend. Aanwijzingen voor concrete doelen of acties zijn er volgens haar niet. De politie onderzoekt mogelijke banden met terreurgroep Islamitische Staat (IS). “We vermoeden dat het een splintergroep is van de IS of sympathisant”, verklaarde een woordvoerder.

Düsseldorf

Een aantal verdachten werd gistermiddag in het centrum van Düsseldorf gearresteerd. Dat gebeurde door speciale politie-eenheden in de buurt van de Kunstacademie. De arrestanten worden verdacht van voorbereiding van een ‘ernstig, staatsgevaarlijk misdrijf’. aldus het OM. Tegelijk met de arrestaties doorzochten speciale eenheden verschillende locaties in Essen, Wuppertal, Duisburg, Mönchengladbach, Castrop-Rauxel, Dülmen, Selfkant, Lotte, Leichlingen en Ulm in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg. In Essen werd een explosievenhond ingezet die onder andere de auto van een verdachte doorzocht.

IS-propaganda

Bij twee leden van de groep werden volgens Der Spiegel Online twee weken geleden al vuurwapens gevonden. Bij een van de verdachten vonden de speurders IS-propagandamateriaal op zijn smartphone. De huiszoekingen van gisteren en vandaag leverden volgens de Duitse nieuwssite wapens noch explosieven op.

Bij die huiszoekingen zijn meerdere computers in beslag genomen, meldt de Rheinische Post op gezag van politiebronnen. Het evalueren van de gegevens kan volgens die bronnen dagen duren.

Tadzjikistan

Volgens Der Spiegel Online komen de meeste verdachten uit Tadzjikistan en volgde de anti-terreuractie op een afgeluisterd telefoongesprek. Daarin zei een van de verdachten ‘morgen gaat er iets exploderen’. De persoon aan de andere kant van de lijn laadde daarop hoorbaar een vuurwapen door. Omdat een van de verdachten gisteren onderweg was naar Ulm, werd de binnenstad afgesloten.

Volgens het OM is er geen verband met de verwarde man die gistermorgen in Essen in zijn auto werd overmeesterd. De 19-jarige Tadzjiek raasde dwars door een voetgangerszone. Zijn motief is nog niet bekend.

Het is niet voor het eerst dat Tadzjieken in verband worden gebracht met terrorisme. In Tadzjikistan werd vorig jaar een aanslag gepleegd op zeven fietstoeristen. Vier van hen overleden, onder wie een Nederlander. Vier aanslagplegers werden doodgeschoten, de vijfde kreeg levenslang. Dertien anderen werden ook veroordeeld omdat ze de aanslag niet verhinderden. Twee van hen kregen 16 jaar cel. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • thierry bollaert

  eerst oppakken met veel machtsvertoon,moet toch op basis van iets zijn he,en dan terug vrijlaten?????ze zouden beter al die moeite niet meer doen,brengt toch niets op;;;;

 • Luc Brouckaert

  Het bolwerk van IS mag dan wel zijn opgerold, weg zijn ze niet. Ze zitten alleen wereldwijd verspreid, en hun opdrachten zijn duidelijk: aanslagen plegen.

 • Steven Janssens

  Goed werk van de politiediensten. Proficiat.

 • Christiaan Vanzieleghem

  Volgens het OM is er geen verband met de verwarde man die gistermorgen in Essen in zijn auto werd overmeesterd. De 19-jarige Tadzjiek raasde dwars door een voetgangerszone. Zijn motief is nog niet bekend... Hahaha daar heb je het weer , " verwarde man" Laat me niet lachen !