Elf doden na noodweer van afgelopen dagen in Marokko

AP
In Marokko zijn de afgelopen dagen elf personen om het leven gekomen bij hevig noodweer, een week nadat een eerdere storm ook al minstens 36 doden eiste. Dat meldt televisiezender 2M, die bij gebrek aan een officiële balans een "officiële bron" citeert. Eerder maakte de geschreven pers melding van zeven doden als gevolg van de hevige stortregens, de ergste "van de afgelopen dertig jaar".

In de periode van vrijdag tot zondag tekende het zuiden van Marokko een recordhoeveelheid neerslag op: in sommige gebieden zoals in Agadir, werd ongeveer evenveel neerslag geregistreerd als normaal gezien op een jaar tijd. Het stormweer heeft voor hoge waterstanden en aanzienlijke schade gezorgd, vooral dan in Guelmim dat werd uitgeroepen tot rampgebied.

De nationale autoriteiten gaven nog geen officiële slachtofferbalans vrij. De materiële schade loopt in elk geval tot in de miljarden dirham of honderden miljoenen euro. Duizenden woningen werden volledig of gedeeltelijk vernield, heel wat wegen zijn ontoegankelijk en ook het elektriciteitsnetwerk raakte beschadigd, aldus de autoriteiten.