Electorale klap voor Trump: Democraten winnen gouverneursverkiezingen in Virginia en New Jersey

President distantieert zich van Republikeinse verliezer

Een vrouw loopt bij een stembureau in Virginia langs een door de Democratische stemmers opgeblazen pop die Donald Trump moet voorstellen.
AFP Een vrouw loopt bij een stembureau in Virginia langs een door de Democratische stemmers opgeblazen pop die Donald Trump moet voorstellen.
In de Amerikaanse staten New Jersey en Virginia zijn deze nacht Democratische kandidaten verkozen tot gouverneur. In New Jersey won Phil Murphy, in Virginia is Ralph Northam gekozen. Vooral de verkiezing in Virginia werd in de Verenigde Staten gezien als een test voor de Republikeinen en president Donald Trump.

Democraat Northam speelde in op de anti-Trump-sentimenten onder kiezers, zijn partij deed er bovendien alles aan om de stembusgang als een referendum voor of tegen Trump te framen. Hij volgt een Democratische gouverneur op. De Republikeinse kandidaat Ed Gillespie kreeg wel de steun van vicepresident Mike Pence, maar Trump zelf kwam niet op zijn campagnebijeenkomsten. 

Northam won de gouverneursverkiezing met een overtuigende marge: 53,7 procent tegen 45,1 procent voor Gillespie. In het lokale parlement, waar eveneens verkiezingen gehouden werden, kregen de Democraten er ook veel zitjes bij. "Virginia heeft een sterke boodschap gegeven dat verdeeldheid in de stijl van Donald Trump - mensen tegen elkaar opzetten - niet de manier is waarop wij aan politiek willen doen. Dat is niet de Amerikaanse manier", zo verklaarde senator Tim Kaine , voormalig running mate van Hillary Clinton, op Northams overwinningsfeest.

Nadat de uitslagen gisterenavond bekend werden, twitterde Trump in een poging zich van Gillespie af te zetten meteen: "Ed Gillespie heeft hard gewerkt maar hij stond niet achter mij of mijn standpunten." Gillespie was aan het begin van de campagne gematigd, maar koos de afgelopen weken voor een meer rechtse toon over immigranten en steun voor omstreden standbeelden.   

Ook geen succes in New Jersey

In New Jersey konden kiezers stemmen op een opvolger van de Republikeinse gouverneur Chris Christie, die eerder probeerde president te worden. De Republikeinse kandidaat Kim Guadagno had weinig kans door de impopulaire Christie en impopulaire Trump. 

Politieke analisten houden de verkiezingen nauwlettend in de gaten omdat ze een voorbode kunnen zijn voor de tussentijdse parlementsverkiezingen in 2018.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane Bernaerts

    "Trump distantieert zich van Republikeinse verliezer": hoe laf en achterbaks kan je zijn! Had hij gewonnen, zou Trump zeker de pluimen op zijn eigen hoed gestoken hebben. Hij zal zich nog dikwijls moeten distantiëren!

  • danny buyse

    Het zou al een ongelooflijk succes zijn mocht hij zijn eerste 4 jaar kunnen, mogen uitdoen!

  • Dimitri De Wolf

    Bij de volgende verkiezing van huis van afgevaardigden en senaat verliest hij zijn meerderheid en mag hij 2 jaar twitteren over het feit dat hij lam gelegd werd! 25% van zijn termijn is al gedaan