Eindhoven Airport ruim twee weken dicht voor onderhoud

anp
Eindhoven Airport gaat met ingang van komende maandag tot donderdag 16 juni dicht. Dan wordt namelijk de start- en landingsbaan van het vliegveld vernieuwd. De kostprijs bedraagt 10,7 miljoen euro. In die tijd zijn er geen vluchten mogelijk vanaf en naar dit op één na grootste vliegveld van Nederland, jaarlijks goed voor ruim vier miljoen passagiers. Ook Belgen vliegen geregeld vanuit en naar Eindhoven.

De huidige landingsbaan is twaalf jaar oud en aan vervanging toe, aldus het vliegveld. Bovendien komen er honderd verlichte borden met aanwijzingen voor piloten. Negen asfaltmachines leggen er in 2,5 weken tijd 30.000 ton asfalt. Dat gebeurt in één stroom op de 45 meter brede en 3 kilometer lange start- en landingsbaan zodat er geen naden ontstaan. Er wordt 24 uur per dag doorgewerkt om geen tijd te verliezen.

Op 16 juni is het werk klaar en gaat het vliegveld weer open. Maar allerlei ander werk gaat dan gewoon door, nog tot 16 juli.

Tijdens de asfaltering wordt rekening gehouden met het vinden van bommen en granaten uit de oorlog. Die worden direct geruimd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Ryanair, Transavia
Normaal zouden in die periode zo'n duizend vluchten plaatsvinden. Ryanair heeft alle vluchten gecanceld. Transavia verkast enkele vluchten naar Schiphol. Wizz Air blijft wel grotendeels doorvliegen, maar wijkt daarvoor uit naar Maastricht Aachen Airport. Met een kleine honderd vluchten kunnen passagiers daar opstappen voor negentien Oost-Europese bestemmingen.

Het aanbrengen van asfalt betekent niet dat iedereen die op of rond het vliegveld werkt, nu vakantie neemt. Uitzonderingen daargelaten, zoals de medewerkers van afhandelingsbedrijf Viggo, die wel vakantie nemen. Voor het overige blijven hotels, horeca en veel winkels gewoon geopend, aldus een woordvoerder van het vliegveld. Ook de eigen medewerkers werken gewoon door. Het vliegveld telt rond de 1.500 arbeidsplaatsen.