Einde missie Nederlandse F-16's in Irak en Syrië

EPA
Eind dit jaar stopt de inzet van de Nederlandse F-16's tegen terreurgroep IS in Irak en Oost-Syrië. Wel blijven enkele tientallen Nederlandse soldaten actief in Irak om daar te helpen bij de opbouw van het leger. Dat heeft de Nederlandse regering beslist.

Vier Nederlandse F-16's opereren sinds begin dit jaar vanuit Jordanië. De militaire strijd tegen IS nadert echter zijn einde. De missie kan niet worden verlengd, omdat de luchtmacht volgend jaar begint met de overgang naar de F-35.

Nederland blijft militair actief in Irak. In het noorden gaan maximaal vijftig man Koerdische collega's opleiden. Verder worden voor de NAVO-trainingsmissie twintig man ingezet.

Daarnaast heeft Den Haag nog beslist om twintig man bij te dragen aan de EU-capaciteits- en trainingsmissie in de Sahel-regio. Op 1 mei begint de afbouw van de Nederlandse missie in Mali.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.