Einde in zicht: reddingsschip Lifeline kan aanmeren in Malta

Meer dan 230 migranten bevinden zich sinds donderdag op de Lifeline.
EPA Meer dan 230 migranten bevinden zich sinds donderdag op de Lifeline.
Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline zal in Malta kunnen aanmeren. Dat heeft de Italiaanse premier Guiseppe Conte vandaag gemeld nadat hij telefoneerde met de Maltese premier Joseph Muscat.

Italië zal "een deel van de migranten aan boord van de Lifeline binnenlaten, en hoopt dat andere Europese landen hetzelfde zullen doen, zoals dat al deels werd aangekondigd", aldus Conte.

De premier laat nog weten dat Lifeline onderworpen zal worden aan een onderzoek om zeker te zijn van de nationaliteit van het schip en om uit te maken of de bemanning zich aan de regels van het internationaal recht heeft gehouden. Het schip behoort toe aan de Duitse ngo maar vaart onder de Nederlandse vlag.

EPA

De Maltese regering liet weten dat vier lidstaten van de Europese Unie ermee hebben ingestemd via quota opvarenden van het schip op te nemen. Naast Malta en Italië zelf zijn het Frankrijk en Portugal, aldus een bron bij de Maltese regering. Duitsland, Spanje en Nederland overwegen mee te doen.

De Portuese minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Cabrita heeft in het parlement bevestigd dat de opvarenden van de Lifeline over "meerdere landen" waaronder Portugal worden verdeeld. Hoeveel mensen Lissabon zal opvangen, dient nog vastgesteld.

Woordvoerder en medestichter Axel Steier van hulporganisatie Mission Lifeline zegt nog geen bevestiging te hebben gekregen dat zijn Lifeline een Maltese haven mag binnenlopen. "Al dagen moeten wij op Twitter lezen wat er met ons gebeurt", zei hij.

Individuele manier

Eerder op de dag verklaarde een woordvoerder van de Franse regering ook al dat Malta bereid zou zijn om het schip te laten aanmeren. “Op dit moment lijkt het erop dat er zich een oplossing aan het vormen is: een aanmering in Malta”, liet Benjamin Griveaux vanochtend weten aan radiozender RTL. “President Emmanuel Macron en de Maltese minister Joseph Muscat hebben het onderwerp gisteren besproken”, aldus de woordvoerder. “Frankrijk is bereid om een team ter plaatse te sturen om de asielaanvragen op een individuele manier te behandelen”, aldus Griveaux nog.

De Franse president Emmanuel Macron heeft echter wel de Mission Lifeline bekritiseerd. Het Franse staatshoofd zei dat de ngo "heeft gehandeld in weerwil van alle regels en de Libische kustwacht". "Wij kunnen deze situatie niet duurzaam aanvaarden want in naam van het humanitaire wil dit zeggen dat er helemaal geen controle meer is", zei Macron nog. "Uiteindelijk speelt men het spel van de (mensen)smokkelaars door de risicokost van de oversteek te verminderen."

Het schip wacht sinds donderdag met 234 migranten aan boord om aan land te gaan. Eerder weigerden zowel Italië, Spanje als Frankrijk om het schip te laten aanmeren.

"Verre van ideaal"

Ondertussen werd het reddingsschip Aquarius opnieuw de toegang tot Malta ontzegd. Het kwam onlangs in het nieuws omdat het met meer dan 600 migranten aan boord niet mocht aanmeren in Italië en Malta en uiteindelijk in Spanje terecht kon. Tijdens een nieuwe reddingsactie was voorzien dat het schip een technische stop zou maken in de Maltese hoofdstad Valletta, maar dat werd "zonder enige uitleg" geweigerd, aldus de ngo SOS Méditerranée. 

Het schip is nu onderweg naar Marseille. "Dit heen-en-weergevaar is verre van ideaal en houdt ons voor een lange periode weg van de opsporings- en reddingszone", aldus de ngo op Twitter. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Meuleman

  En of we het nu willen of niet,

 • Karel Van Geel

  Geen enkel land mag nog schepen van NGO's laten aanmeren want dit zijn mensensmokkellars van de ergste soort. De burger pikt dit niet meer en dit wordt duidelijk gemaakt bij elke nieuwe verkiezing in Europa waarbij de anti migratiepartijen de bovenhand halen. Zelfs de wereldvreemde Europese politici in hun ivoren toren moeten dit toch beginnen inzien.

 • Mortelmans Jan

  Die ngo-ferry's liggen een tiental km in zee bij tripoli te wachten op die bootjes die 'gered'willen worden. En waarom worden de 'drenkelingen' niet terug naar Libie gebracht? Dat is toch veeeeeel korterbij? En gevaarlijke mensensmokkelaars? Die 'drenkelingen' worden toch niet gedwongen om op die bootjes te zitten.

 • Lutgard Crombez

  Allemaal sterke jonge mannen vol potentie, wat komen die hier doen? Geen vrouwen of kinderen te zien of heel weinig.... moeten we nu bang zijn voor de veiligheid van onze dochters?

 • Guy Bekaert

  Dat Macron de vluchtelingen binnen laat in Frankrijk waarom altijd de druk leggen op andere landen . Wat denkt die lilliputter wel dat hij Bonaparte in eigen persoon is .....