Eigenares huis Adolf Hitler moet woning afstaan

REUTERS
Jarenlang wilde ze niet van wijken weten, maar de eigenares van het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau am Inn moet de woning nu toch afstaan. Het Oostenrijkse parlement heeft de woning onteigend en de vrouw krijgt een vergoeding. Nu kan de sloopkogel in het pand, dat lang een bedevaartsoord was voor neonazi's. Maar niet als het aan historici ligt.

De overheid was de bezoekjes van de neonazi's al jaren meer dan zat en wilde dat de eigenares, Gerlinde Pommer, afstand zou doen van het pand. Zij heeft dat altijd geweigerd. Ook een renovatie hield ze tegen.

Nu het huis tegen een onbekende vergoeding is onteigend, is de toekomst onzeker. Mogelijk wordt het afgebroken en komt er nieuwbouw. Maar de optie van renoveren staat ook nog open. Sommige historici pleiten daarvoor, maar ook gemeenteraadsleden die vinden dat het huis helemaal in de oude stadskern past en daarmee cultureel erfgoed is.

Onlangs werd nog een architectenwedstrijd uitgeschreven, waarbij kenners ideeën konden insturen om het huis een make-over te geven.

Hitler werd op 20 april 1889 geboren in het gebouw van drie verdiepingen aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde de familie naar Linz.

REUTERS
REUTERS