Eigen mensen spreken Trump tegen: “Massavernietigingswapens Noord-Korea inbreuk op VN-verbod”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Noord-Korea's massavernietigingswapens de VN-resoluties schenden. Een heel ander geluid dan wat president Donald Trump zondag liet horen: dat twee recente rakettesten door het land hem "niet stoorden".

"Ik denk dat het hele Noord-Koreaanse programma voor massavernietigingswapens strijdig is met de veiligheidsresoluties van de Verenigde Naties", zei Morgan Ortagus, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een persconferentie. 

Vreedzaam einde

Ze voegde toe dat de Verenigde Staten desondanks blijven "proberen een vreedzaam einde te onderhandelen om het Noord-Koreaanse programma voor massavernietigingswapens te beëindigen".


Zondag tweette Trump - die op dat moment in Japan was voor een vierdaags bezoek - "Noord-Korea vuurde wat kleine wapens af, wat sommigen van mijn mensen en anderen stoorde, maar mij niet."


Hij plaatste het bericht 2 uur nadat Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton zei dat de wapentesten van Pyongyang van deze maand "zonder twijfel" een schending waren van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea reageerde erg kregelig op Boltons uitspraak, door hem te omschrijven als een "veiligheidsvernietigende adviseur".

Pyongyang vuurde op 4 en 9 mei korteafstandsraketten af naar de Japanse Zee. Trump heeft al aangegeven de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un graag een derde keer te willen ontmoeten, in de hoop vooruitgang te boeken in de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • diego gonzalez

    So what ? Amerika lapt alle internationale wetten aan zijn laars.

  • jean petermans

    Heeft men het nu nog altijd niet door ?? Als Trump zelf spreekt is dat in de meeste gevallen bestemd voor zijn kiezersbasis, als zijn ministers en entourage spreken is dat voor de rest van de wereld bestemd.

  • Paul De Mol

    Stomme Amerikaanse oorlogsstokers. Een raket zonder nucleaire kop (of ander vies tuig) is geen massavernietigingswapen. Trump heeft nog het meest verstand van heel het Amerikaanse machtssysteem. En dat wil dus heel wat zeggen.