Ehud Barak (77) maakt politieke comeback in Israël

Een bebaarde Ehud Barak wil de strijd aanbinden met premier Netanyahu.
AFP Een bebaarde Ehud Barak wil de strijd aanbinden met premier Netanyahu.
De voormalige Israëlische premier Ehud Barak (77) keert terug in de politiek. Hij wil met een nieuwe partij de strijd aanbinden met de huidige premier Benjamin Netanyahu.

Israël gaat in september weer naar de stembus. Netanyahu en zijn Likoed-partij wonnen de landelijke verkiezingen in april, maar het lukte de rechtse leider vervolgens niet een coalitie te vormen. Daarom worden later dit jaar nieuwe verkiezingen gehouden.

Voormalig legerleider Barak was van 1999 tot 2001 premier van Israël en van 2007 tot 2013 minister van Defensie, onder meer onder Netanyahu. Die heeft inmiddels niet alleen politieke maar ook juridische problemen. Hem hangt vervolging boven het hoofd in meerdere corruptiezaken.

Waarnemers denken dat de deelname van Barak aan de verkiezingen slecht kan uitpakken voor oppositiepartij Blauw en Wit. De partij van Benny Gantz verloor in april nipt van Likoed, maar krijgt nu concurrentie van Barak en zijn nog naamloze partij.

juli 2000: Ehud Barak, toen de premier van Israël, duwt gekscherend Yasser Arafat binnen in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president. Toenmalig VS-president Bill Clinton was gastheer voor de vredesonderhandelingen. De gesprekken mislukten, waarop twee maanden later de Tweede Intifada van start ging.
REUTERS juli 2000: Ehud Barak, toen de premier van Israël, duwt gekscherend Yasser Arafat binnen in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president. Toenmalig VS-president Bill Clinton was gastheer voor de vredesonderhandelingen. De gesprekken mislukten, waarop twee maanden later de Tweede Intifada van start ging.
Foto uit 2012: Ehud Barak, als defensieminister, naast de Israëlische stafchef Benny Gantz  en premier Netanyahu. In september komen ze alledrie op bij de nieuwe verkiezingen.
epa Foto uit 2012: Ehud Barak, als defensieminister, naast de Israëlische stafchef Benny Gantz en premier Netanyahu. In september komen ze alledrie op bij de nieuwe verkiezingen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.