Egyptische voetbalfans mogen stilaan opnieuw stadions binnen

Geen fans in de stadions voor topwedstrijden in Egypte? Daar kunnen de voetbalgekke Egyptenaren niet mee lachen.
REUTERS Geen fans in de stadions voor topwedstrijden in Egypte? Daar kunnen de voetbalgekke Egyptenaren niet mee lachen.
Bijna drie jaar na het drama in het stadion van Port Said hebben de Egyptische autoriteiten vandaag beslist een aantal wedstrijden in de hoogste voetbalklasse opnieuw te openen voor het publiek. Risicowedstrijden blijven zich wel achter gesloten deuren afspelen.

"De ministers van Binnenlandse Zaken en Jeugd en Sport hebben besloten om de aanwezigheid van toeschouwers toe te staan bij wedstrijden in de eerste klasse bij de start van de terugronde", zo meldt de Egyptische federatie. Een datum voor het begin van de terugronde is er nog niet.

Toppers zonder publiek
De heropening gebeurt mondjesmaat. Zo worden maximaal 10.000 fans toegelaten bij wedstrijden in de grootste stadions in Caïro en Alexandrië, en slechts 5.000 in andere arena's. De wedstrijden tussen de zes belangrijkste teams van het land, die de meeste toeschouwers lokken, blijven zich achter gesloten deuren afspelen.

74 doden bij rellen
De wedstrijden in de hoogste Egyptische voetbalklasse vinden zonder publiek plaats sinds de tragedie van Port Said in februari 2012. De wedstrijd tussen de lokale club Al-Masry en het hoofdstedelijke team Al-Ahly ontaardde toen in zware rellen, waarbij 74 doden vielen en honderden gewonden. Sindsdien laat het ministerie enkel nog bij internationale wedstrijden een beperkt aantal fans toe.

EPA
EPA
AFP
REUTERS