Egyptische studenten krijgen les over huwelijk

Aan de universiteit in Caïro, de hoofdstad van Egypte, kregen enkele studenten alvast les over het huwelijk en de potentiële problemen die eigen zijn aan een hedendaags huwelijk.
REUTERS Aan de universiteit in Caïro, de hoofdstad van Egypte, kregen enkele studenten alvast les over het huwelijk en de potentiële problemen die eigen zijn aan een hedendaags huwelijk.
Lessen over het huwelijk zullen voortaan deel uitmaken van het lessenpakket aan de Egyptische universiteiten. Dat gebeurt in opdracht van de regering. Studenten leren meer over het huwelijk en hoe zij de beste partner kiezen. Zo wil de Egyptische overheid echtscheidingen voorkomen. 

De lessen worden begeleid door een speciaal radioprogramma, educatieve toneelstukken en YouTube-video's. Daarin worden scènes nagespeeld die ook kunnen voorkomen in een echt huwelijk: een man komt thuis van het werk en zijn vrouw is aan het poetsen. De man des huizes reageert ontzet omdat het eten nog niet op tafel staat. “Het appartement ziet eruit als een vuilnisbelt", roept de man. “Ik ging vandaag al werken, en ik pikte de kinderen op na school”, reageert de vrouw in de sketch. 

Na het bekijken van de sketch wijst de professor erop dat de vrouw niet alle huishoudelijke taken moet uitvoeren. “Dat is niet haar plicht”, aldus Salah Ahmed, professor aan de universiteit in Caïro. “Mohammed de profeet hielp zijn vrouw ook. Zijn voorbeeld moet gevolgd worden." 

Mawadda
Het project draagt de naam Mawadda wat staat voor genegenheid, en is voorlopig slechts een test. Vanaf 2020 moeten jaarlijks 800.000 Egyptische jongeren door het project bereikt worden. Ook verschillende kerken en de belangrijke Al-Azhar moskee zijn betrokken bij het project.

Aantal scheidingen 
Het plan komt voort uit de zorgen van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi over het toenemende aantal echtscheidingen in Egypte. De laatst bekende cijfers over scheidingen in het Noord-Afrikaanse land stammen uit 2017. Toen maakten 198.000 koppels een einde aan hun huwelijk, 3,2 procent meer dan het jaar ervoor.

Aan de universiteit in Caïro, de hoofdstad van Egypte, kregen enkele studenten alvast les over het huwelijk en de potentiële problemen die eigen zijn aan een hedendaags huwelijk.
REUTERS Aan de universiteit in Caïro, de hoofdstad van Egypte, kregen enkele studenten alvast les over het huwelijk en de potentiële problemen die eigen zijn aan een hedendaags huwelijk.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Als ik daar zou wonen als jonge vrouw zou ik van alles ondernemen om eens buiten te kunnen zijn. Ernstig :die 'aula' zou uitsluitend vol mannen moeten zijn. Binnen 50 jaar misschien ? Er rut een zware last op al die vrouwen. Een zeer zware last.

 • Janneke Alsberg

  wel, daar doen ze iets aan om maatschappelijklijke tendenzen te controleren

 • marc Deglin

  op de fot duidelijk te zien : 2 mannelijke studenten en de rest is vrouwelijk. dit zal niet véél uithalen.

 • Luc Soetaerts

  Bittere weinig mannen die de cursus volgen.