Egyptische rechtbank bevestigt in één klap 183 doodstraffen

EPA
Een Egyptische rechtbank heeft maandag 183 beschuldigden ook in beroep tot de doodstraf veroordeeld. Zij werden allen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de dood door ophanging van elf politieagenten tijdens "islamistisch oproer" in de stad Kerdessa, nabij Caïro, in augustus 2013. Alle 183 maken deel uit van de groep van 188 die in december in eerste instantie reeds ter dood waren veroordeeld.

Van de vijf anderen werd de straf van een jongere verminderd tot tien jaar cel, werden er twee onschuldig bevonden en werd over de resterende twee geen uitspraak meer gedaan omdat zij al dood zijn.

De lynchpartij in het politiebureau van Kerdassa volgde op een uiterst bloedig politie-ingrijpen eerder die dag tegen een demonstratie van islamisten. Meer dan 800 mensen kwamen om toen de politie een protestkamp in Rabaa al-Adawiya bestormde en ontruimde van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder.

De moordpartij in Rabaa, in het oosten van Caïro, lokte een golf van woedend protest uit door aanhangers van Morsi. Sinds het militaire apparaat weer alle gezag heeft in Egypte zijn al meer dan 200 doodstraffen uitgesproken tegen veronderstelde Morsi-aanhangers, onder meer tegen de Opperste Gids van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie. Morsi-aanhangers veroordelen is een stuk gemakkelijker geworden voor de rechtbanken nadat president Sisi, een legergeneraal, de Moslimbroederschap heeft bestempeld als een "terreurorganisatie". Maar ook "seculiere" activisten zijn niet immuun voor vervolging in het hedendaagse Egypte.