Egyptische procureur-generaal omgekomen na bomaanslag

EPA
De Egyptische procureur-generaal Hisham Barakat is omgekomen na een bomaanslag in Caïro. De bom ontplofte nabij zijn voertuig in het noorden van de Egyptische hoofdstad, zo berichtte de staatstelevisie. Negen mensen, onder wie burgers en politieagenten, raakten gewond bij de ontploffing.

De procureur was gewond geraakt bij de aanslag op zijn konvooi. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar "hij is overleden", zo verklaarde Egyptische minister van Justitie Ahmed al-Zind. Volgens een arts die de procureur-generaal verzorgde, overleed Barakat aan orgaanfalen door de ernst van zijn verwondingen. Een politiefunctionaris had eerder al verduidelijkt dat de man was geraakt door glasscherven.

De ontploffing vernielde minstens vijf voertuigen. De ramen van verschillende winkels sneuvelden en op straat waren bloedsporen zichtbaar. Volgens het hoofd van de explosievenbrigade, generaal Mohamed Gamal, gaat het ofwel om een aanslag met een bomvoertuig, of met een bom die onder een voertuig was bevestigd. Het Franse persagentschap AFP heeft het over de meest spectaculaire aanslag in Caïro tegen hoogwaardigheidsbekleders, sinds de poging om de minister van Binnenlandse Zaken in 2013 om het leven te brengen bij een zelfmoordaanslag.

De aanslag gebeurde een maand na de oproep van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) om de rechterlijke macht aan te vallen, als vergelding voor de terechtstelling van aanhangers van IS. Barakat daagde duizenden islamisten voor de rechter, van wie honderden ter dood zijn veroordeeld, na de afzetting door het leger van de islamitische president Mohamed Morsi in juli 2013.