Egyptische oud-ministers vrijgesproken voor wanbeleid, politieke activisten krijgen celstraf

Een familielid van blogger Alaa Abdel Fattah uit zijn ongeloof bij het horen van het verdict: een celstraf van vijf jaar voor acties voor democratie.
EPA Een familielid van blogger Alaa Abdel Fattah uit zijn ongeloof bij het horen van het verdict: een celstraf van vijf jaar voor acties voor democratie.
Twee Egyptische oud-ministers die dienden onder voormalig president Hosni Mubarak, zijn vandaag vrijgesproken nadat ze eerder waren veroordeeld voor wanbeleid. Gisteren werden Egyptische politieke activisten juist veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

De twee kregen in 2011 celstraffen voor onder meer het misbruiken van overheidsgeld. De functionarissen waren indertijd tegen het vonnis in beroep gegaan. De Egyptische Hoge Raad oordeelde dat de rechtszaak opnieuw moest. De laatste tijd worden veel hooggeplaatsten uit de tijd van Mubarak vrijgesproken van eerdere aanklachten.

Gisteren werden twee Egyptische politieke activisten juist veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Een van hen, blogger Alaa Abdel Fattah, verwierf bekendheid met zijn acties voor democratie en tegen de autoritaire regering van president Hosni Mubarak.