Egyptische machthebber al-Sisi zal rit naar Duitsland niet beklagen, anderen wel

Links: al-Sisi tekent megadeal met Siemens. Rechts: protest tegen al-Sisi.
epa, reuters Links: al-Sisi tekent megadeal met Siemens. Rechts: protest tegen al-Sisi.
De Egyptische machthebber Abdel Fattah al-Sisi en de chef van de multinational Siemens, Joe Kaeser, hebben vandaag in Berlijn voor 8 miljard euro aan contracten getekend. Het is een recorddag voor Siemens. Kaeser zei dat zijn onderneming de economische ontwikkeling van Egypte steunt met de bouw van drie energie- of gascentrales en mogelijk twaalf windmolenparken.

Energie en democratie
Egypte tast diep in de buidel met de bedoeling de productie van energie zo snel mogelijk met 50 procent te verhogen. Het is nog niet duidelijk of de Duitse overheid de megadeal met een soort exportverzekering wil dekken.

De minister van Economische Zaken, de sociaaldemocraat Sigmar Gabriel, laat dit uitzoeken. Hij beklemtoonde vandaag toen hij al-Sisi ontving, dat Duitsland niet alleen maar handel wil drijven, maar Egypte ook wil helpen op de moeilijke weg naar democratie.

De gekozen president van Egypte, Mohamed Mursi, is begin juli 2013 door de militair al-Sisi afgezet. Mursi is ter dood veroordeeld. Hij komt uit de oude islamistische beweging Moslimbroederschap en werd in 2012 de eerste democratisch gekozen president sinds de militairen in 1952 de macht grepen.

Toenadering en kritiek
Het tweedaags bezoek van al-Sisi aan Berlijn en zijn ontvangst door ambtgenoot Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel viel daarom niet overal goed. Merkel benadrukte ten overstaan van haar hoge gast dat Egypte van strategisch belang is voor de vrede in het Midden-Oosten en de strijd tegen terrorisme, maar ze bekritiseerde de vele doodvonnissen die in Egypte worden uitgesproken.

"Moordenaar" - "Leve Egypte"
Tijdens de gezamenlijke persconferentie na afloop van hun gesprek vroeg een in Duitsland werkende Egyptische journaliste zeer luid of ze een vraag mocht stellen. Toen dat niet werd toegestaan schreeuwde ze "al-Sisi is een moordenaar''. De persmedewerkers van al-Sisi sprongen gezamenlijk op om in koor "Leve Egypte'' te scanderen.

AFP
EPA
Vandaag was er heel wat protest in Berlijn tegen (het beleid van) al-Sisi.
AFP Vandaag was er heel wat protest in Berlijn tegen (het beleid van) al-Sisi.
REUTERS
AFP