Egyptisch president al-Sissi ondertekent omstreden antiterrorismewet

Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi.
EPA Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi.
De Egyptische president Abdel Fatah al-Sissi heeft gisteren een omstreden antiterrorismewet getekend, die voorziet in een erg zware boete voor journalisten die 'foutieve informatie' - andere dan de officiële versie - verspreiden over aanslagen.

Al-Sissi verklaarde einde juni, daags na de aanslag op de Egyptische procureur-generaal, dat hij terrorisme hard zou aanpakken.

Deze wet past in die campagne, waarbij boetes van 200.000 tot 500.000 Egyptische pond (zo'n 23.000 à 58.000 euro) kunnen worden opgelegd aan elke persoon die 'valse' informatie verspreidt over aanslagen of antiterreuroperaties. Critici wijzen erop dat dit voor kleine media kan leiden tot het faillissement. Het bedreigt ook de onafhankelijkheid van journalisten.

Beroepsverbod

Aanvankelijk voorzag de wet in een gevangenisstraf van minstens twee jaar, maar daar is men onder druk van de media op terug gekomen. Wel kijken veroordeelden ook aan tegen een tijdelijk beroepsverbod.

Tegen de terroristen zelf - zij die een aanslag plannen, financieren of uitvoeren - kan de doodstraf worden uitgesproken, zo staat in de wet. Zij die schuldig maken aan het propageren van terrorisme, kijken aan tegen een gevangenisstraf.

Egypte heeft veel last van terreuraanslagen. De voorbije maand kwamen in de Sinaï officieel al 21 soldaten om bij aanslagen. Hun werkelijke aantal zou nog veel hoger liggen.