Egyptisch leger zet tunnels naar Gazastrook onder water

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.
Het Egyptisch leger is begonnen smokkelaarstunnels naar de Gazastrook onder water te zetten. Dat melden ooggetuigen en lokale overheden.

De Egyptische strijdkrachten pompen water uit de Middellandse Zee in de tunnels. Die verbinden het Sinai-schiereiland met de Gazastrook, waar de Palestijnse beweging Hamas heerst. Tijdens de periode dat Israël en Egypte de grensovergangen naar de Gazastrook gesloten hielden, waren de tunnels een belangrijke levensader voor de bevolking. Hamas voerde een heffing door op de smokkelwaren. Militante Palestijnse groepen gebruikten de tunnels, althans volgens Israël, om wapens naar de Gazastrook te brengen.

De regering in Cairo had in 2014 al vele tunnels naar Gaza vernietigd. In Egypte rees na de val van de islamistische president Mohammed Morsi in 2013 het vermoeden bij het leger dat Hamas bij terreuraanslagen in Egypte zou betrokken zijn. Hamas is decennia geleden ontstaan uit de Egyptische Moslimbroederschap, waarvan ook Morsi afkomstig is. De Broederschap is vandaag verboden in Egypte.