Egypte zweert wraak na IS-onthoofding christenen

Screenshot
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gisteren een video gepubliceerd, waarin de executie van 21 koptische christenen te zien is. Dat meldden verschillende Arabische media. De kopten zouden zijn ontvoerd in Egypte en onthoofd op een strand in Libië. Egypte heeft zeven dagen van rouw afgekondigd en zweert wraak.

In de gisteren gepubliceerde video maakt IS duidelijk dat de groep voet aan de grond heeft in Libië. De video zou zijn opgenomen in de buurt van Tripoli. "We staan ten zuiden van Rome'', aldus een beul. De video is een boodschap voor "de vijandige Egyptische kerk''. "Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen.''

Het was al bekend dat de 21 Egyptische werklui waren gedood. IS claimde hun dood en de Libische overheid bevestigde zaterdag de moord. Veel Egyptenaren zijn naar Libië gereisd om daar werk te zoeken, ook al wordt het land verscheurd door strijdende groepen en staat het te boek als erg gevaarlijk.

"Laf"
Het Witte Huis heeft de onthoofding vannacht veroordeeld. Een woordvoerder noemde het zondagavond een "laffe" daad. Hij zei dat een snelle politieke oplossing voor het conflict in Libië, waar de kopten werden onthoofd, noodzakelijk is. "Deze gruwelijke daad onderstreept opnieuw de dringende behoefte aan een politieke oplossing voor het conflict in Libië'', aldus Josh Earnest.

In Syrië kwamen gisteren juist veel IS-strijders om. Koerdische strijdkrachten doodden 35 leden van IS in gevechten in het noorden van het land. Ook vier Koerdische strijders kwamen om. De Koerden namen bezit van een heuvel in de provincie waarin ook Raqqa ligt, de hoofdstad van het kalifaat van IS.

De Amerikanen meldden dat er afgelopen weekend elf bombardementen zijn uitgevoerd op stellingen van IS door de internationale coalitie. Verschillende voertuigen en gebouwen van IS zijn geraakt, maar het is niet duidelijk of daarbij ook mensen zijn gedood.

Brenda StoterBoscolo on Twitter