Egypte wil militaire interventie tegen IS in Libië

Abdel Fattah al-Sisi
REUTERS Abdel Fattah al-Sisi
Niet enkel gewetenloze mensensmokkelaars maken gebruik van het machtsvacuüm in Libië. In de onmiddellijke omgeving van Europa graaft ook de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zich in. Egypte dringt aan op een internationale militaire interventie met VN-mandaat in zijn buurland. In het olierijke Libië heeft IS een nieuwe machtsbasis opgbouwd en gruwelijkheden gepleegd. Er is geen andere keuze dan een internationale coalitie te sturen, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi vandaag op de Franse tv-zender Europe 1. Maar regering en bevolking in Libië moeten met het plan instemmen.

De VN-gezant voor Libië, Bernardino Leon, is dezelfde mening toegedaan. Als er zich in de Libische burgeroorlog geen détente aftekent, moeten de Verenigde Naties met "concrete daden en beslissingen" ingrijpen, zei Leon vandaag op de Maltese radiozender One. Alle opties liggen op tafel.

Na de val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 strijden twee ruziënde regeringen en zwaargewapende milities om de macht. Een internationaal erkende regering zetelt in Tobroek in het oosten van het land, een door islamisten gedomineerde regering is gevestigd in de hoofdstad Tripoli. Sinds vorige week voeren beide kampen voor het eerst vredesgesprekken.

Een IS-filiaal publiceerde zondag een video die de onthoofding van verschillende Egyptische christenen toont. De video was getiteld als "een in bloed geschreven bericht aan de natie van het kruis". Bij de slachtoffers zou het om 21 gastarbeiders gaan, die rond de jaarwisseling werden ontvoerd in Libië. De Egyptische luchtmacht begon daarop met bombardementen op stellingen van IS in het buurland.

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten riep de Libische bevolking op weerstand te bieden tegen de islamitische propaganda voor geweld en zich gezamenlijk tegen de IS te verzetten. Tegelijkertijd riep prins Said Raad al-Hussein vandaag de Egyptische luchtmacht op om bij de vergeldingsaanvallen tegen de extremisten in Libië ervoor te zorgen dat de burgerbevolking wordt ontzien. De onthoofding van Egyptische christenen door de IS veroordeelde al-Hussein als "een afschuwelijke misdaad". "Het internationaal recht en ook het islamitisch recht verbieden het vermoorden van gevangenen", verklaarde de Jordaniër.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) veroordeelde het doden van de koptische christenen een oorlogsmisdaad. De Libische autoriteiten en de VN moeten maatregelen nemen om dergelijke misdaden in het land vervolgen, klinkt het.