Egypte doodt veertig terroristische militanten na aanslag op toeristenbus

AFP
Egyptische veiligheidstroepen hebben veertig militanten gedood tijdens twee afzonderlijke operaties na een aanslag met een bermbom gisterenavond op een toeristenbus bij Caïro. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

De politie nam grote hoeveelheden wapens, explosieven en substanties voor het maken van explosieven in beslag.  Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren de militanten van plan aanslagen te plegen op kerken, overheidsinstellingen, de strijdkrachten en toeristische locaties. 

De operaties vonden plaats in de Sinaï-woestijn en in Gizeh, een voorstad van Caïro. 
Volgens regimekrant al-Ahram gebeurde dat vanochtend.

Aanslag

Bij de bomaanslag kwamen drie Vietnamezen en een Egyptische gids om het leven. Elf anderen raakten gewond, onder wie de buschauffeur. Aanvallen op toeristen en terroristische aanslagen blijven vakantieland Egypte plagen. De reissector heeft daar ernstig onder te lijden. De toeristenaantallen daalden sterk na de Arabische Lente in 2011, al herstelden ze sindsdien licht.

Vooral op het Sinaï-schiereiland zijn er regelmatig incidenten. Maar ook in hoofdstad Caïro of in andere delen van het land komen aanslagen voor.

Excursies Thomas Cook voorlopig geannuleerd

Thomas Cook heeft een voor vandaag geplande excursie naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor toeristen die verblijven op andere plaatsen in het land, voorlopig afgelast. Dat meldt een woordvoerster van de touroperator. Zowel Thomas Cook als TUI zegt geen Belgische klanten te hebben die in Caïro zelf verblijven.

De Belgische klanten van TUI en Thomas Cook, de grootste reisorganisators in ons land, zitten in de badsteden aan de Rode Zee. “Wij vliegen niet op Caïro, maar er zijn wel excursies naar daar. Deze week was er sowieso niet veel vraag naar. Doorgaans kiezen onze klanten daar niet voor. Ze komen voor de zon en de zee, niet voor verre en vermoeiende excursies”, zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere.

Thomas Cook had zo’n excursie naar Caïro gepland vandaag, maar die staat voorlopig “on hold”. “We wachten tot we verdere details hebben”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. 

AFP
AP17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan lanoot

  @Leon-Bernard Giot: het gaat om IS-terroristen, dat zijn islamieten en geen sektes zoals u beweert. Binnen elke godsdienst zijn er verschillende groeperingen en IS is een extremistische islamitische groepering binnen de islam. Niet alle islamieten zijn terroristen, maar al die IS-terroristen zijn wel islamiet.

 • Léon-Bernard Giot

  Sektes zijn geen religie ! Met religie heeft dit niets te maken, met sektes des te meer...Wanneer gaan sommigen eens het onderscheid willen maken... Ongelovigen en atheïsten gooien dit graag op een zelfde hoopje en dat is erger dan de aanslagen zelf.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Egypte is een prachtig land, met een eeuwenoude cultuur welke voor ons dateert! Het is een revolterend dat een minderheid van terroristen hun eigen land kapot maakt door aanslagen te plegen op bezoekers welke Egypte inkomsten brengt voor hun economie, en tevens voor de bewoners natuurlijk!

 • johan lanoot

  @gerrit goossens: 100% veilig? En toch zijn ook in Sharm el Sheikh al aanslagen gebeurd, hoe verklaar je dat dan?

 • Roger Cooks

  Men mag nog zo veel beveiligen als men wil. Eén fanatieke religieuze zot volstaat om ergens een aanslag te plegen.