Egypte: 17 "terroristen" gedood in operatie na aanslag

Een Egyptische vrouw draagt haar dochter, terwijl ze langs de beschadigde façade van een oncologisch centrum. Het gebouw werd zondag 4 augustus beschadigd door een brand als gevolg van een ontploffing.
REUTERS Een Egyptische vrouw draagt haar dochter, terwijl ze langs de beschadigde façade van een oncologisch centrum. Het gebouw werd zondag 4 augustus beschadigd door een brand als gevolg van een ontploffing.
De Egyptische veiligheidsdiensten hebben donderdag "zeventien terroristen" omgebracht bij een operatie tegen de verdachten die betrokken waren bij een aanslag zondag in Caïro. Daarbij kwamen twintig mensen om. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken in een mededeling weten.

Volgens het ministerie behoorden de personen tot de groep Hasm, die volgens de Egyptische overheid dicht aanleunt bij de verboden organisatie Moslimbroeders.

Maandag verklaarde president Abdel Fattah al-Sissi dat de botsing tussen verschillende auto's zondag in Caïro een "terroristische" daad was. Een van de voertuigen was geladen met explosieven. Bij de ontploffing in de buurt van een oncologisch centrum kwamen zeker twintig mensen om het leven.

Omstanders proberen brandjes te blussen na de ontploffing bij het oncologisch centrum.
EPA Omstanders proberen brandjes te blussen na de ontploffing bij het oncologisch centrum.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat Hasm achter die aanslag zat. Donderdag konden de autoriteiten de zelfmoordterrorist, die de bomauto liet ontploffen, al identificeren. 

Vervolgens konden de veiligheidsdiensten "verschillende leden van een cel van Hasm lokaliseren" en bij operaties in Caïro en in Fayoum werden zeventien onder hen gedood, ook de broer van de zelfmoordterrorist die gevangen werd genomen, maar probeerde te vluchten.

Het is niet duidelijk of de cel en de zeventien mannen rechtstreeks betrokken waren bij de aanslag van zondag.

De façade van het oncologisch centrum.
AFP De façade van het oncologisch centrum.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.