Efteling verwijdert spleetogen en neusringen na protest: zo ziet de vernieuwde attractie eruit

'Carnaval Festival' kwam onder vuur te liggen wegens deze figuren.
AD 'Carnaval Festival' kwam onder vuur te liggen wegens deze figuren.
De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open. Geen Afrikaanse Bosjesmannen met ringen door de neus en geen Aziatische spleetogen met hazentanden meer. Wel opgeknapt schilderwerk, een technische update en datzelfde muziekje dat heel de dag in je hoofd blijft zitten. De Efteling heeft drie miljoen euro gestoken in de opknapbeurt voor de populaire attractie. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Efteling maakte in januari bekend dat het 35 jaar oude Carnaval Festival een opknapbeurt zou krijgen en daarvoor drie maanden zou sluiten. Niet vreemd, want elke attractie wordt na zo’n lange periode eens flink onder handen genomen. Technische updates, nieuw schilderwerk en verduurzaming van de attractie stonden op het programma. Wat echter meteen opviel is dat er ook twee scenes werden aangepakt: namelijk de Aziatische en Afrikaanse. En juist om die twee scenes is al jaren veel te doen omdat ze racistisch zouden zijn.

AD

SOS

De discussie rondom racistische elementen in de Efteling kwam in juni 2016 tot stand. Toen publiceerde de toen nog onbekende actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) een open brief aan het themapark met als titel  ‘Efteling, wereld vol racisme’. De groep liet weten de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibal uiterst racistisch te vinden. Carnaval Festival kreeg commentaar door de Aziaten met spleetogen en de vijf Afrikaanse bosjesmannen. Stereotyperingen die volgens SOS rolbepalend, polariserend en racistisch waren en dus weg moesten.  

Ook de spleetogen en hazentanden waren een doorn in het oog van veel Nederlanders.
AD Ook de spleetogen en hazentanden waren een doorn in het oog van veel Nederlanders.

De Efteling reageerde toen dat ze karakters uit verhalen vaker uitvergroten. “We generaliseren niet, maar beelden alleen deze karakters uit. We zeggen ook niet dat alle stiefmoeders slecht zijn (Sneeuwwitje) of dat alle mensen met obesitas veel papier eten (Holle Bolle Gijs)”, aldus de Efteling destijds. 

Ondertussen had heel Nederland wel een mening over de Efteling, Carnaval Festival en de actiegroep. Telefonisch contact werd gemaakt en achter de schermen vond een ontmoeting tussen de Efteling en de actievoerders plaats. Maar daarna volgde een lange stilte. Tot januari van dit jaar toen de opknapbeurt werd aangekondigd.  Werd dus toch de eis van SOS ingewilligd?  “Nee”, zegt de Efteling. De verandering was nodig om de attractie “meer aan te laten sluiten bij de huidige tijdsgeest, waaronder meer diversiteit van poppen met verschillende haardrachten en uiterlijke kenmerken”, aldus het park.

Reactie SOS

De actiegroep SOS hierover op hun Facebookpagina: “De manier waarop de Efteling de aanpassingen nu naar buiten brengt, door te spreken van ‘een modern jasje’ en ‘het huidige tijdsbeeld, doen ze precies het tegenovergestelde van wat nodig is. Ze blijven stug hun racistische misdaden ontkennen en camoufleren dit enkel.” SOS zegt daarom (en omdat Monsieur Cannibale onveranderd lijkt te blijven) een vervolgactie voor te bereiden. 

De Efteling wil niet meer verder ingaan op de hele discussie die SOS drie jaar geleden startte. “We zijn gewoon trots op het eindresultaat. De ‘rode neuzen show’ is op een echte Eftelingse manier aangepast en is nog steeds een feest der herkenning voor jong en oud”,  aldus een woordvoerder. 

Zie hier de video van Carnaval Festival vóór de update

Dolph Cantrijn45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Boom

  Man ik ben dergelijke actiegroepen zo beu. Weet je wat anders moeten we gaan klagen dat in buitenlandse musea de Europeanen als blanke figuurtjes worden getoond, zo stereotiep, waarom moeten wij blank worden getoond. En waarom alleen als mannen of vrouwen en niet genderneutrale figuurtjes? Als Efteling zou ik klacht indienen tegen die groep, hun acties slaan nergens op.

 • Martine van Opstal

  Mooi gedaan maar nooit iets rasistisch in gezien

 • Jan Depoortere

  Mensen spreken soms over verzuring, dit is mede de oorzaak. Enkele mensen die zich beledigd voelen in andermans plaats, het is een ware plaag. Definitie van een karikatuur: 'Een karikatuur is een humoristische voorstelling van een persoon, een situatie of bijvoorbeeld gedrag, waarbij de meest kenmerkende trekken sterk worden overdreven.' Aziaten hebben spleetogen, dat is niet racistisch maar een feit.

 • Jean West

  Johan Goris Je vind dit goed van de Efteling en dan ga je zelf de Amisch beledigen.

 • Geert Talloen

  De dictatuur van de 'correct denkenden'.