Efteling past “racistische” poppen in Carnaval Festival aan

Illustratiefoto.
ANP Illustratiefoto.
De Efteling gaat enkele omstreden Afrikaanse en Aziatische stereotypen in de populaire attractie Carnaval Festival aanpassen. Dat heeft het pretpark vandaag bekendgemaakt. Vanaf maart ondergaat de 35 jaar oude attractie een grote onderhoudsbeurt.

In Carnaval Festival maken bezoekers een ritje door taferelen die negen regio’s van de wereld uitbeelden, een beetje te vergelijken met de ‘It’s a Small World’-attractie in Disneyland. Elke ruimte wordt bevolkt door bewegende poppen. Maar sommige van die poppen kregen een nogal stereotiep uiterlijk mee: de Aziatische poppen kregen overdreven spleetogen en grote voortanden, terwijl de Afrikaanse poppen werden voorzien van neusringen en kroeshaar.

Daar gaat de Efteling in de volgende renovatie komaf mee maken. “De poppen krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld”, laat het attractiepark weten. 

De Afrikaanse poppen hebben nu nog neusringen en kroeshaar in dotjes.
RV De Afrikaanse poppen hebben nu nog neusringen en kroeshaar in dotjes.

Neusringen weg

De Efteling deelde ook een beeld van hoe de nieuwe Afrikaanse scène eruit zal zien. De neusringen werden geschrapt en de poppen dragen traditionele klederdracht. In plaats van speren, krijgen ze maskers op stokken. De grote, iconische aap blijft wel staan. Vergelijk de foto’s hieronder zelf:

Zo ziet het huidige tafereel eruit.
Efteling Zo ziet het huidige tafereel eruit.
De neusringen worden alvast geschrapt.
Efteling De neusringen worden alvast geschrapt.

Ophef

In het verleden was er ophef over het vermeende racistische en kwetsende karakter van niet alleen Carnaval Festival, maar ook Monsieur Cannibale, de theekopjes-rit rond een gigantisch beeld van een zwarte kannibaal met dikke lippen en een lepel door zijn neus. De Efteling kreeg daarover klachten, vooral van internationale bezoekers. Een actiegroep eiste in 2016 dat de kwetsende clichés moesten worden weggehaald.

De Efteling benadrukt dat de aanpassingen op eigen initiatief gebeuren en dat Carnaval Festival herkenbaar blijft. “Het blijft een vrolijke rit om de wereld”, zegt directeur Fons Jurgens.

Renovatie

Voor het grote onderhoud gaat Carnaval Festival drie maanden dicht: van 4 maart tot en met 31 mei. In totaal krijgen honderd van de 275 poppen van de show een opknapbeurt. Verder krijgt de techniek een update en krijgt de attractie energiezuinige verlichting. De operatie kost bij elkaar 3 miljoen euro.

Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet gepland maar worden zeker overwogen zodra de attractie onderhoud nodig heeft, aldus een woordvoerder.

Aziatische poppen in Carnaval Festival: spleetogen en gigantische voortanden.
RV Aziatische poppen in Carnaval Festival: spleetogen en gigantische voortanden.



15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vaelen

  En binnenkort komen die mensen weer ertegen in omdat er nergens poppen staan met kroeshaar of spleetogen en denken ze dat de mensen hun cultuur of ras niet willen uitbeelden, of dan is het racistische dat er nergens zo'n pop te zien is. Als je aan Afrikaan wil uitbeelden die in het echte leven kroeshaar heeft, is dat toch niet racistisch als je een pop maakt met hetzelfde haar zeker? Dat noemt men realistisch, niet racistisch.

 • Ronny Cuypers

  Echt heel erg jammer. Dit is (was) zowat het leukste van de hele Efteling.

 • Douglas Rain

  Dan ook graag de inuit die duidelijk wordt afgebeeld als jagende eskimo, de België want daar staat een pak friet bij en niet elke belg eet friet, de klompen weg bij Nederland, geen doedelzak om schotten af te beelden, ...

 • Jan De Schutter

  De EU plat op de buik voor migranten ten koste van het eigen volk...

 • Benny De Keyzer

  Djeezes, er mag echt niks meer. Waar gaat die overdreven politieke correctheid stoppen?!