Eerste zwarte leider Zimbabwe overleden

Abel Muzorewa
UNKNOWN Abel Muzorewa
Bisschop Abel Muzorewa, de eerste zwarte leider van Zimbabwe tijdens een overgangsregering in 1979, is overleden op 84-jarige leeftijd. Dat heeft zijn kerk vandaag meegedeeld.

De website van de methodistische kerk meldt dat Muzorewa, die ook de eerste zwarte bisschop was binnen die kerkgemeenschap, gisteren overleed bij hem thuis in Borrowdale, een exclusieve buitenwijk van Harare. De bisschop leed aan kanker.

Referendum
In 1971 was Muzorewa een voorvechter van de United African National Congres (UANC) dat zich keerde tegen premier Ian Smith's plannen om op de langere termijn de macht te delen met de autochtone bevolking van Rhodesië. Muzorewa ijverde voor een referendum waarin de gehele bevolking van Rhodesië zich zou kunnen uitspreken over de plannen van Smith, maar verloor het pleit van de blanke minderheidsregering.

Overgangsregering
In 1979 kwam het tot een vergelijk tussen Smith en bisschop Muzorewa en er werden verkiezingen gehouden. Er kwam een overgangsregering in Zimbabwe met Muzorewa als premier. Muzorewa's vrouw Maggie overleed vorig jaar. (dpa/ddh)