Eerste zelfrijdende trein met passagiers in Europa reed vanochtend door Nederland

Arriva testte vandaag in Nederland de eerste zelfrijdende trein in Europa met passagiers.
ANP Arriva testte vandaag in Nederland de eerste zelfrijdende trein in Europa met passagiers.
Voor de eerste keer in Europa hebben passagiers vandaag meegereden in een zelfrijdende trein. In de speciale testtrein van Arriva tussen het Nederlandse Groningen en Zuidhorn zaten vijftig mensen. 

Het systeem, de Automatic Train Operation, was de afgelopen maanden al getest met alleen een machinist in de cabine. Bij de tests rijdt de trein op de automatische piloot. Een machinist blijft echter toekijken, om in geval van nood meteen in te kunnen grijpen. 

Met de autonome technologie communiceert een trein met andere treinen en kunnen ze veilig dichter op elkaar rijden. “We hebben een systeem in de motor zitten dat automatisch berekent wanneer je moet remmen en gas geven’’, zei Fleur Gräper, gedeputeerde van de provincie Groningen, tegen Dagblad van het Noorden. “Dus hij weet: wanneer komt er een station, maar ook wanneer kom ik een trein tegen. En moet ik dan remmen of juist gas geven, zodat ik beter kan aansluiten.’’ Hierdoor kunnen er meer treinen over hetzelfde stuk spoor rijden. Dat is nodig omdat steeds meer mensen met de trein reizen.

In de komende dagen kunnen er nog enkele honderden passagiers mee met de experimentele trein. 

Dankzij Automated Train Operation (ATO) rijdt de trein automatisch.
ANP Dankzij Automated Train Operation (ATO) rijdt de trein automatisch.
In de komende dagen kunnen er nog enkele honderden passagiers mee met de experimentele trein.
ANP In de komende dagen kunnen er nog enkele honderden passagiers mee met de experimentele trein.
ANP
ANP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivan Godefroot

  allee weer mensen op den dop....

 • Toran Korshnah

  Geen chauffeurs, machinisten, kapiteins, loodsen enz meer nodig. Mooie technologie, en misschien nog veiliger ook, maar enorm veel jobs gaan verdwijnen. Dat is trouwens ook voorspeld. Een maatschappij van moeten gaan werken (nu) naar een maatschappij waarin je je nuttig moet proberen te maken. En de politiek is nog niet mee...

 • William Bonny

  K weet nie, Er moet volgens mij toch altijd een menselijk wezen aanwezig zijn, Om indien nodig te kunnen ingrijpen!!!, Vertrouw ik zo niet,

 • Jules Vermeers

  En dan de bussen, dan de vrachtwagen en dan de personen auto's wel met vallen opstaan maar het komt.

 • raymond van der craen

  Dit is de toekomst, de vraag is alleen hoelang gaat nog een controlerende machinist mee reizen?