Eerste vrouwen bij Amerikaans elitekorps Army Rangers

Een vrouwelijke studente bij de Army Rangers.
AP Een vrouwelijke studente bij de Army Rangers.
Voor het eerst zijn twee vrouwen erin geslaagd de opleiding als Army Ranger, het elitekorps van het Amerikaanse leger, af te maken. Army Rangers zijn 'special forces' die overal ter wereld binnen de 18 uur kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld een verrassingsaanval of bevrijdingsactie uit te voeren. Ze waren actief in onder meer Korea, Vietnam, Panama, Afghanistan en Irak.

Voor het eerst zijn twee vrouwen geslaagd voor de opleiding. Het gaat om kapitein Kristen Griest (26) en luitenant Shaye Haver (25).

"Dit bewijst dat we dingen fysiek en mentaal kunnen aanpakken en dat we met dezelfde stress om kunnen als mannen", aldus Griest. Vandaag studeert ze af, samen met 94 mannen. De twee maanden durende training in Fort Benning, Georgia, omvat onder meer oefeningen in bossen, bergen en moerasland. Naast zware fysieke proeven moeten de infanteristen ook mentaal erg sterk staan, door bijvoorbeeld lange tijd met weinig voedsel of slaap te blijven functioneren. Van diegenen die aan de opleiding beginnen, maakt gemiddeld slechts 42 procent ze af.

Het is wel nog niet duidelijk of de twee vrouwen overal zullen mogen meevechten. Nu zijn bepaalde gevechtsposities nog verboden terrein voor vrouwen. Tegen het einde van het jaar beslist het Pentagon of daar verandering in komt.

Shaye Haver studeert vandaag af aan de eliteschool van de Army Rangers.
AP Shaye Haver studeert vandaag af aan de eliteschool van de Army Rangers.
AP